Събеседник
Градът ни се утвърди като най-спокойния курорт на Черноморието
TразмерT

Г-н Алексиев, с какво настроение посрещате този 6-и май, празника на Поморие?

- Посрещаме Гергьовден с празнично настроение. Веднага след великденските празници навлизаме в тези на града. 

- Великден беше репетиция за сезона, прогнозите са той да не е добър, какви са нагласите на бранша за него?

- Миналата седмица имах среща с тях. Първите ни туристи по Великден бяха от Румъния. Ние се утвърдихме като дестинация, която е предпочитана от руските граждани, част от тях  имат и собственост тук, но съм приятно изненадан, че имахме туристи от Румъния и разширяваме географията. По Гергьовден се надяваме на още гости и най-вече на българи. Четем, че отиват към  Гърция, няма лошо, в ЕС има свободно движение на хора, важното е че избират и Поморие.

Браншът е леко притеснен, предварителните записвания са по-слаби. Поморие се утвърди сериозно на туристическата карта на Българското Черноморие, утвърди се като град, който предлага не само плаж, пясък, слънце и море, но и интересни забавления и за малки и големи. Утвърди се като най-спокойния курорт на Българското Черноморие. Трета поредна година нямаме оплакване за шум и тежки инциденти, добре комуникираме с концесионери, добре развихме туристическите атракции - Тракийска куполна гробница, Исторически музей, Музей на солта. Утвърдихме се като национален курорт, не само по документи. Ще имаме добър сезон. Показа го Великден, останаха доволни туристите от възможности на града както за забавление, така и за почивка.

- В началото на годината представихте проекта за нова атракция, която включва и възстановяване на Вятърната мелница.

- Той е изключително интересен, Вятърната мелница ще е допълнителна атракция. Маршрутът започва от Куполната гробница, която ще бъде реставрирана и консервирана, там ще бъде изграден модерен информационен център.  Предвижда се и археология в района на Куполната гробница, затова се включва проф. Николай Овчаров с екип.

В момента сме пред подписване на споразумение със Селскостопанска академия и създаване на Опитна станция за Южни култури - меки бадеми, лимон, нар, още южни видове грозде. Идеята е да станат част от тази атракция и когато пристигнат туристите, след  като посетят гробницата и влязат в посетителския център да посетят и ботаническа градина за южни култури. Всеки ще може да опита тези сортове. И после да тръгне към Музея на солта и Вятърната мелница, след тях  да се отправи към мястото на Ахелойската битка. Всяка година я честваме, но вече имаме идея да направим ежегодно възстановка. Защото тя се е провела на 20 август, това е пикът на сезона. Така допълнително  ще можем да привлечем туристи, които да придобият представа за величието й.

Очакваме през септември, най-късно началото на октомври, да  внесем проекта.

- До 25 февруари трябваше да се внесе заданието на новия Общ устройствен план на общината, докъде достигна процедурата?

- Спазват се сроковете, до края на февруари е внесено заданието, което е одобрено от МОСВ, МРРБ. В момента тече процедура по избор на изпълнител, който да го изготви това задание на ОУП-а. По средата на процедурата сме, имаме шест участници, които са проявили желание. В момента се изготвя кой е допустим, кой не и ще се престъпи към отваряне на ценовите оферти. До края на май ще имаме избран изпълнител и до края на годината трябва да е готов планът. В началото на следващата година трябва да е преминал съгласуване през министерствата и през март 2020-а да е влязъл в сила.

- Обявихте един друг интересен проект на мястото на бившата сграда на жп гарата, която остана единствената язва  между стария град и квартала.  На какъв етап е тази идея?

- Там имаме съсобственост няколко юридически лица. Проблемът беше първо да се изчисти кой от тях с каква квадратура ще разполага. В момента това е приключило. Общината има 30 декара и най-важното е, че постигнахме споразумение. Всеки да си комасира терена и да има самостоятелен парцел и да си разработва подробните устройствени планове. Целият терен е от 100 дка, общинската част е в единия му край. Срещу нас имаше атаки да обслужим един инвеститор. Още 2007 година там има приет ПУП с параметри. Сега се спекулира , че правим услуги с него в името на един, ако правех- трябваше да оставим в сила този ПУП, който е с 80% плътност и 15 метра височина. Ние го променяме изцяло. Нашите 30 дка стават публична общинска собственост, върху тях ще се изгради крайморски парк със спортен център. Другите инвеститори трябва да си подготвят плана с повече озеленяване и ниска височина. Работим по подписване на споразумението, че всички са съгласни с така направеното разпределение на терените  и възлагаме изработване на ПУП и проект за представянето му пред хората. Идеята е да направим спортен комплекс със зона за атракции и спорт. Ще има зала, магазини, два тенис корта, паркинги, друга свободна част ще бъдат паркове и алеи. С този проект ще отворим града, да не го концентрираме само в старата част.

- След година забавяне в процедури обходът на Поморие се очаква да започне през май по последни данни, предвижда ли се конкретна дата?

- След като се пусна обходът на Ахелой, тапата се измести край Поморие. Досега не я усещахме, но след пускането на новия път, при нас се появи проблем. Имам уверението, че след 20 май започва работа. Ще се работи през сезона, защото няма да се пречи на основното трасе Бургас-Слънчев бряг. Ние им осигуряваме обходно трасе Поморие-Каменар, за да може по него да преминава техниката. Надяваме се до края на годината обходът да е готов. Паралелно с него ще започнем пълна рехабилитация на общинския път Поморие-Каменар. До края на  годината ще се реши един голям транспортен проблем - Бургас-Поморие-Слънчев бряг и общинският път Поморие-Каменар-Каблешково, който свързва всички населени места на общината, ще претърпи рехабилитация. След което ще се освободи ресурс и за останали пътни отсечки в общината.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.