Карнобат
Гергана Демирева, здравен медиатор: От 50 души – 20 ме разбират какво им говоря за ситуацията
TразмерT

Тя се казва Гергана Демирева и живее в Карнобат. По време на паниката сред ромите, че някой ще им отнеме децата,  преди малко повече от месец, когато всички се втурнаха да прибират наследниците си от училище и детска градина, тя бе сред тях.  Помогна за овладяване на ситуацията. Повече от 7 години Гергана работи като здравен медиатор.

В извънредната ситуация тя обикаля отново – двата ромски квартала на Карнобат „Люляците” и „Калайджиите”, са нещо като нейно работно място. А в общината има и много села, в които също има нужда да се отиде и говори с хората от общността.

„От няколко дни непрестанно обикаляме двата квартала с колежката. Искам да кажа, че сме две медиаторките. Със съдействието на зам. кмета на община Карнобат - Мария Генова, имаме разпечатани брошури, направени от Националната мрежа на здравните медиатори. Раздаваме ги на ромите”, обяснява за работата си жената. Гласът й звучи уморено, макар да не се издава, че има и разочарование и болка. Повод за това е отношението, с което се сблъсква в общността. „Не ме вземат на сериозно, макар да ми имат доверие. Продължават да се събират на едно място. Не спазват предписаните мерки. Казват „Тя болестта ако ме улови, ще ме намери и вкъщи”. Опитвам се да обяснявам бавно и търпеливо. Дори ми се иска да ги стресна”, разказва запалено медиаторката. Настроена е оптимистично, защото макар и малка разлика към по-добро, тя намира с всеки изминал ден работа в сложната обстановка.

„Честно си признавам от 50 души, с които съм говорила  - 20 ме разбират. Осъзнавам колко е недостатъчно това. Освен това не знам колко от тези 20 пък изпълняват това, което съм им казала”, обяснява Гергана.

Тя допълва също, че в селата се работи по-лесно – там кметовете успяват да съдействат много активно. Като най-добри в тази посока тях хвали тези на Детелина и Екзархантимово.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Карнобат около 100 човека са под карантина
300 теста са направени за COVID-19 в Бургас
17-годишен ученик от Карнобат с коронавирус се срещал със свои съученици
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.