Средец
Гарнизонът в Средец отбелязва кръгла годишнина от основаването си
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Едва ли има човек в страната, който да не е чувал за т. нар. „триъгълник на смъртта“ Елхово-Средец-Звездец. Той се отнася за военните поделения край въпросните населени места.

Триъгълникът на смъртта се появява като термин сред българските войници заради близостта на трите армейски поделения до границата с Турция и отдалечеността им от столицата София.

Военната служба в Елхово-Средец-Звездец е считана за изключително тежка поради факта, че в по-голямата част от периода на използване на термина Народна република България е член на Организацията на Варшавския договор, а презграничната Турция, считана тогава за основен противник на страната, е член на Организацията на Северноатлантическия договор.

Освен с тежката военна служба трите казармени района са известни сред наборните войници и с малкото дни, които им се отпускат за домашен отпуск. Част от българските военни, които вземат участие в Пражката пролет през 1968, са именно от Триъгълника на смъртта.

Терминът добива широка популярност в българската армия през 1970-те и 1980-те години, когато много от командирите заплашват наборните войници с командироване в "Триъгълника на смъртта". Така терминът се превръща в нарицателно име за тежка военна служба дори за наборните войници, които никога не са служили в някой от трите района.

През 2020 година гарнизонът в Средец навършва кръгла годишнина от своето основаване – става на 70. Макар и закрит, той продължава да е част от историята на странджанския град и в паметта на местните хора. И затова годишнината ще бъде отбелязана празнично от жителите на Средец, както и бивши военни, служили тук.

„Началото на съществуването на гарнизон Средец (Грудово) се поставя през далечната 1950 година от 53-ти мотострелкови полк. Със Заповед №103 от 22.04.1950 г. на Министерството на отбраната се решава от 1 май същата година да се сформира самостоятелна пехотна дружина, която да е на подчинение на 24-та Бургаска дивизия.

От 15 ноември 1950 година пехотната дружина с нова заповед се реформира в мотострелкови батальон, а със секретно писмо ОК-4478 от месец май 1951 година батальонът прераства в полк.

Със Заповед 354 от 2 юли 1958 година на началника на Генералния щаб на Българската армия полкът преминава на подчинение на Седма мотострелкова дивизия град Ямбол. С Указ №123 от 22.04.1953 година на Президиума на Народното събрание на Република България се връчва на 53-ти стрелкови полк бойно знаме като символ на воинска чест, доблест и слава. За първи път военнослужещите в полка полагат клетва на 15 май 1951 година, набор 1931 година“, разкри пред вестник „Черноморски фар“ Божидар Камалиев, председател на териториално бюро „Бургас-Ямбол“ към сдружение с нестопанска цел „Професии на дълга пред народа и отечеството“ и организатор на събитията.

Празничното отбелязване на годишната ще бъде на 25 април, допълни той. Програмата ще включва издигане на националния флаг и тържествено освещаване на знамето на ученически гвардейски отряд при СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Освен всичко ще бъде открит новоизграденият и реновиран „Мемориал на военните поделения, дислоцирани в Средец в периода 1950 – 2002 година“.

Самият Камалиев с носталгия си спомня за гарнизоните, в които и той е служил там.

„Тук мина животът ми. Пазя много хубави спомени. Не беше добре, че закриха казармите, но това не зависеше от нас, местните, а от самата държава. Имах желанието да стана военен, но просто така се стекоха нещата“, допълва той.

За съжаление така изглеждат казармите в Средец към днешна дата. Местните искат държавата да ги върне на общината, за да може на тяхно място да бъде изградено нещо

За един от символите на Средец разказва и Красимира Костова от Историческия музей. Според нея гарнизонът е бил този, който обуславял паметта на града до 2003 година.

„Защото много хора са минали през Средец. Отслужили са си тук военната служба. Не е случайно, че е бил една от точките на т. нар. „Триъгълник на смъртта. Това е една доста отговорна точка по времето на социализма, която е имала своята стратегическа цел. Стратегическото значение, което е имал тогава Средец, капацитетът, който е бил генериран тогава в града, е бил изключително голям. Това, което ми направи впечатление е, че в паметта на България, той е оставил своята следа. Хората говорят много мило за него. Преди 3 години направихме изложба, която се казваше „Военните сандъци говорят“. Така се докоснахме до онези, които са имали отношение и са работили тук. Срещнахме отзивчивост буквално от цялата страна. Хората ни изпращаха снимки, различни спомени и всички приеха идеята много възторжено. Явно в тях са останали много хубави и топли спомени“, казва Костова.

Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец

Някои от тогава дошлите военни са припознали Средец като свой втори дом и са останали до ден-днешен да живеят тук. При някои от местните пък носталгията още стои и те продължават да наричат града Грудово, въпреки че знаят, че той се казва Средец.

„Този дух все още витае в определени хора. Дори когато се закриха поделенията, обществото не искаше тогава да го приеме като факт. Все още не е преодоляна тази рана, защото поделенията носеха със себе си лекари, учители, специалисти в различни сфери“, допълва тя.

Неслучайно през 1964 година се изгражда блок на специалистите, тъй като определени професионалисти ги е нямало в града и са се търсили за дадени нужди, на тях са се предлагали жилища. Това е било част от политиката на града. Тези военни гарнизони са били винаги на разположение при бедствия, аварии и пожари, наводнения. Това създаваше една сигурност тогава у хората, категорични са местните.

„Хората, които са били в тези поделения, също си спомнят с тъга, когато са служили в Средец. 16 години след закриването си даваме сметка какъв ресурс сме загубили със закриването на поделенията“, споделя Красимира Костова.

В днешно време от казармите не е останало почти нищо. Но споменът за тях сред населението на Средец е все така жив. Жителите стартираха през 2019 година подписка, която ще изпратят по Министерството на отбраната. Тяхното желание е гарнизоните да бъдат върнати на общината и на тях да се изгради нещо, а не да стоят така опустошени, заринати с боклуци.

Хронология на различните поделения в гарнизона:

Хронологията на създаване на различните поделения в гарнизона е следната:

  • 53-ти мотострелкови полк (под.70320/22210 и под.18930); Създаден е през 1950 година и съществува до 2002 година.

  • 16-и танков полк (под.28290);

Създаден е през 1961 година и съществува до 2001 година.

  • 88-и артилерийски полк (под.24290);

Създаден е през 1961 година и съществува до 2001 година.

  • 16-и ракетен дивизион (под.22470);

Създаден е през 1964 година и съществува до 1995 година.

  • 18-и Картечно-артилерийски батальон (КАБ-Факия) (под.24360);

  • Създаден е през 1991 година и съществува до 2001 година.

  • 16-и учебен център (под.34570);

Създаден е през 1995 година и съществува до 31.12.1999 г.

  • 1-ви Механизиран батальон (под.28290);

Създаден е през 1995 година и съществува до 2001 година.

  • 1-ви Танков батальон (под.38980);

Създаден е през 1995 година и съществува до 2001 година.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.