Царево
Фондация „Евелин Дуков“ ще призовава учениците да шофират безопасно
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Близките на трагично загиналия велосипедист Евелин Дуков от Царево, който беше блъснат от мъртвопияният Владимир Колев в Приморско в края на 2017-а организират превантивна кампания във връзка с пътния травматизъм. Те дариха книгата на Георги Стоянов по реални случки и с автограф от автора „Останете живи“ на абитуриенти от СУ „Никола Вапцаров“ в Царево.

Фондация „Евелин Дуков“, създадена от семейството на загиналия велосипедист има за цел да помагаа на пострадали при пътни произшествия със съвети как да реагират при подобни ситуации.

„Останете живи!“. С тези думи започна последният час на класа на абитуриентите царевското школо. Преди традиционното изпращане на дванадесетокласниците се проведе беседа под надслов „Шофирай разумно, стигни жив!“. Директорът на СУ „Никола Вапцаров“ – Царево Даниела Фелонова благодари на инициаторите на благородната инициатива. 

„От години пътищата в България са се превърнали във военна зона и почти всеки ден там угасва нечий живот. Деца остават без родители, родители остават без деца. Но на бойното поле не се подвизават войници. Там, в смъртоносната битка, участват шофьори, мотористи, велосипедисти, пътници и пешеходци. Война – така наричаме днес случващото се по пътищата. И с право. Без значение дали заради човешки, или технически грешки, факт е, че жертвите, които катастрофите взимат ежедневно, са недопустимо много. Статистиката показва, че за 2018 година броят на катастрофите на територията на Република България е почти 7000. Как ви се струва това число? Някои ще кажат, че не ги интересува, други може би ще се притеснят, а трети ще си помислят, че шансът такова нещо да се случи на някого от тях е твърде малък. Но истината е, че никой не е застрахован“, заяви сестрата на Евелин Даниела Анастасова.

Тя продължи с думите, че лошите неща се случват точно, когато най-малко ги очакваме.

„Катастрофите стават по различни причини. Ако преди инцидентите са се случвали поради злочеста случайност, то днес стават все по-чести тези, причинени от липсата на трезва и обективна преценка на водачите на автомобили. Какво означава това? Шофьорите днес сядат зад волана пияни, дрогирани и често си позволяват да превишават допустимата скорост. Става дума и за двата аспекта на безразсъдното каране – освен, че застрашава своя живот, водачът носи отговорност и за всички хора, които го заобикалят. Не един и два са случаите на загинали заради чужда грешка. Какво да направят родителите, които отглеждат децата си с толкова любов и всеотдайност само за да ги загубят по такъв ужасен начин!“, добави още по-емоционално тя.

Даниела сподели, че вярва, че проблемът представен по достъпен начин и на разбираем език ще накара младите момчета и момичета, които са на път да седнат зад вола да осъзнаят навреме отговорността от това.

„Войната е започнала и от нас зависи дали ще я спечелим, или ще я оставим да ни победи. Никой не е застрахован“, завърши сестрата на трагично загиналия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Детските градини в Царево отварят на 1 юни
Георги Лапчев заби първия пирон на новото Рибарско пристанище
Кметът на Царево:Ситуацията „КОВИД 19“ ни дава шанс за рестарт на родния туризъм
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.