Избори 2019
Иво Христов,БСП: Европейските избори са разломни
TразмерT

Дона МИТЕВА

„Предстоящите европейски избори имат два залога: европейски и национален. За мен по-важен е националният. Победа на „БСП за България“ на тези избори означава нова политическа ситуация в България и прелюдия към предсрочни парламентарни избори. В случай, че ГЕРБ победи на тези избори, тъй като няма друга алтернатива извън БСП, то рискуваме това да бетонира статуквото и както имах вече повод да кажа – да няма други избори. Ние сме в страна, в която властта е практически монополизирана на всички нива. В този смисъл всеки следващ избор може  да се превърне в демократична бутафория, на която просто ще трябва да легитимираме назначенците на ГЕРБ. Затова за мен тези избори са разломни и това е причината да се ангажирам с тях“. Това заяви в Бургас четвъртият кандидат за евродепутат в листата на „БСП за България“  Иво Христов.

Принципно победа на БСП на предстоящите евроизбори той дефинира, като получени повече абсолютен брой гласове.

Христов уточни, че въпросната победа в никакъв случай не означава автоматично задействане на процедура за предсрочни парламентарни такива. „Ако ГЕРБ направи отново манипулации по време на тези избори, то рискува да предизвика огромен гняв и проблемът да се интернационализира. В момента гневът на хората е видим. Той бе бетониран от апартамент гейт и последващите афери с къщите за гости. Скандалите вече трудно могат да бъдат изброени“, уточни Христов. И подчерта, че се надява изборната администрация да функционира изрядно.

По думите на народния представител Николай Тишев, Христов няма нужда от представяне, поради факта, че до скоро бе началник на кабинета на президента и продължава да е председател на стратегическия съвет към президента. Кандидатът за евродепутат бе придружаван още от народния представител Петър Кънев.

 Срещите в бургаско са първото събитие на Христов извън столицата. „Радвам се, че е в Бургас. В кръга на личната история аз служих войник в този регион и то само с бургазлии, така че биографично и емоционално съм свързан с Бургас“, обобщи кандидатът за евродепутат.

Що се отнася до европейския аспект на изборите, Христов припомни, че ЕС се намира в тежък период, защото той все още не успява да намери решение на кризата с излизането на Великобритания от съюза. „Тази въпросителна блокира всички останали текущи досиета на Съюза. В резултата следващия мандат на ЕК и Парламента, който ще се излъчи ще бъде извънредно сложен. В него трудно ще бъде постигнато мнозинство за съставяне на Комисия и още по-трудно ще бъдат определени приоритетите“, заключи Христов.

Смесването на злободневни теми от българското битие в европейските избори Христов коментира така:“ България е част от ЕС и всяка българска тема има европейски нюанс. Да речем ниските доходи в България карат българите да гурбетчийстват. В резултат на това те оказват натиск върху трудовия пазар другаде, а трудовия пазар тук се опразва. Така че всеки български проблем е и европейски и обратното“.

Ако влезе в Европарламента Христов ще  работи за единна ставка минималната работна заплата.

Тази вечер кандидатът за евродепутат има среща с бургазлии, а утре продължават срещите му из региона.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
191 ще са секциите с машинно гласуване в Бургаска област
393 500 са бюлетините за областта
Пристигнаха бюлетините в РИК-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.