Бургас
Джипита: Маските ни свършват, не сме защитени
TразмерT

В аптеките текат масови проверки за спекулативни цени, фармацевтите недоволстват

Ина ПЕТРОВА

Общопрактикуващите лекари от Бургас и региона все още не са получили маски и предпазни облекла. Такива им бяха обещани още миналата седмица, но към момента не са доставени, съобщиха медици. В сложната епидемиологична обстановка всеки е принуден да се спасява както може. Джипитата сами обикалят по аптеките в търсене на дефицитната стока. На повечето аптеки в Бургас обаче се виждат надписи: „Маски няма“. „Някои колеги може и да нямат вече“, признава председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за областта д-р Петко Желязков.

В началото на кризата Община Бургас е осигурила определени количества. „Получихме около 370 тензухени маски, но те няма как да стигнат и да предпазят лекарите. Сами обикаляме по аптеките и търсим, някои може и да нямат и да не са защитени. Тогава възниква дилемата по какъв начин да продължават да работят като не са защитени“, заяви джипито. Д-р Желязков е убеден, че в подобна усложнена обстановка много важно е да запазим лекарите, защото те са на предната линия при  оказването на помощ на пациентите. Ако тази първична помощ излезе от строя ще настане по-голям хаос, смятат и самите пациенти.

В момента в кабинетите на джипитата, които основно са в поликлиниките, продължават да идват различни пациенти. Като цяло са по-малко, признават лекарите. Но всеки с хрема, кашлица и температура се третира като болен, съгласно инструкциите. Същите тези инструкции регламентират и задължителна дезинфекция и защита, както на пациентите, така и на здравните работници. На входа на поликлиниката трябва да има шкаф, от който всеки спокойно да си вземе маска, калцуни, дезинфектант. Това обаче няма как да се приложи, тъй като материалите липсват.  

„Мъчим се да разделим потоците, но това невинаги е възможно“, признава д-р Желязков. Той самият има към 10-15 маски. Ако докато свършат не дойде доставка, казва, че ще започнат да шият от тензух. Нямат и еднократни наметала. „Наясно сме, че има дефицит в цяла Европа. Но осигуряването на тези защитни средства трябва да е задача номер едно, защото те са от първостепенно значение за лекари, зъболекари и пациенти“, казва д-р Желязков. Последното обещание от властта бе за доставки на спирт, маски и защитни облекла навсякъде в страната до две седмици.

Лекари съветват пациентите да се обаждат по телефона, за да се регулират потоците и да се избегне струпването на много хора пред кабинетите.

            Другите обекти, атакувани от бургазлии в последните дни, са аптеките. В опит да се подсигурят с маски, дезинфектанти и медикаменти от първа необходимост хората ги изреждат една след друга. Така или иначе на повечето места такива материали и лекарства няма. „Завод „Момина крепост“ не работи или не работи на пълен капацитет и първите количества, които дойдат, ще бъдат за институциите и болниците. Така няма как складовете на едро да зареждат аптеките и по тази причина те се снабдяват от различни места и на различни цени“, споделя магистър- фармацевт Любима Бургазлиева – председател на Районната фармацевтична колегия. В началото на кризата доставки са идвали от Турция, Гърция. Сега у нас различни фирми шият, малки цехове също са се преориентирали и шият маски. А цените, на които пристигат са в доста широк диапазон. „Кутия от 50 еднократни маски идва на цена от 25 до 80-90 и повече лева. Няма как да не се повишат и цените. Преди маските струваха стотинки. Затова и възникват скандали по аптеките и колегите спряха да зареждат“, признава Бургазлиева. Дезинфектанти и ръкавици на места могат да се намерят, но цялостни предпазни облекла няма.

            От складовете на едро казват, че не е ясно кога ще има следващи доставки. Зареждат се количества, които бързо се изчерпват. Най-тежко е положението с маските, признават от там. Последните доставки идвали на цена 1,70 лв. Според експерти цените се вдигнали заради спрения износ от Китай и по-високите транспортни разходи.

            На този фон фармацевти негодуват, че са подложени на масирани проверки за спекулативни цени на предпазните средства. „Колеги се оплакаха, че в най-натоварените моменти, когато вън чакат хора, идва проверка, искат се копия на фактури, за да се сравняват цени. Това притеснява колегите и затруднява работата им“, казват от Фармацевтичната колегия в града. В бранша заявяват, че не са против проверките, стига да не са накуп от всички институции и да натоварват и без това динамичната им работа в условията на коронавирус.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Протестиращи се събраха пред Община Бургас срещу мерките на извънредното положение
Бургаските свещеници излизат с предпазни шлемове пред миряните за Цветница и Великден
Ученици от Търговската с послание към лекарите в УМБАЛ-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.