Средец
Читалището на село Дебелт ще придобие модерен вид
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Читалище „Светлина“ в село Дебелт ще бъде реновирано. Средствата са осигурени по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция. Финансирането е 100% безвъзмездно, като за българска страна са предвидени 269 938 евро. Проектът, който носи името „Древният Шепот-Творчески резонанс”, ще се изпълнява в рамките на 2 години, в сътрудничество с община Визе, Турция. Дейностите трябва да започнат най-късно през декември 2019 година, разкри Петя Шиварова, ръководител на проекта.

Реконструираната част от сградата ще бъде превърната в Съвместен творчески туристически комплекс. Предвидено е на приземния етаж да бъде отредено пространство за „Традиционни занаяти и местна храна“ и демонстрационна зала „Нематериално богатсво“. На първия етаж ще има кинозала, художествена галерия и инфо-административен офис, а на втория – творческо студио, балкон до залата и реквизит.

„Искаме децата на Дебелт след извънкласни занимания да намират своите развлечения тук, да работят и творят в една по-добра среда. Танцовият състав на селото, при деца и юноши, е на много високо ниво. Навсякъде, където е участвал, винаги се е връщал с първото място. Нашата идея е да подобрим условията, за да могат децата да се развиват в правилната в посока. В извънкласното си свободно време да не се занимават с компютри, лаптоп и телефони“, заяви кметът на Община Средец инж. Иван Жабов.

Той добави, че тъй като парите от европроекти никога не достигат, ще бъдат отпуснати и общински средства, които да се вложат в сутерена на читалището. Искаме всеки един, който посети това място, да е доволен от добре свършената работа. Село Дебелт заслужава да има реновирана читалищна сграда. Разбираме се много добре с кметицата на селото Иванка Ангелова и всички заедно се стремим за развитието на Дебелт и подобряването на живота тук, каза още инж. Жабов.

Кметицата на селото допълни, че всички в населеното място ще бъдат много радостни от реализирането на този проект.

„Освен това подписахме споразумение с университет „Проф д-р Асен Златаров“. Тук ще идват студенти, за да се обучават, както и деца“, поясни Ангелова.

Секретарят на читалището в Дебелт Лена Радева информира, че към момента 82 души от всички възрастови групи са членове на читалището. Наградите, които те са спечелили са много, включително и такива от международни участия в Сърбия, Гърция, Турция и Македония. Читалището е най-голямото на територията на община Средец и едно от най-активните в Бургаска област.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.