Любопитно
Бургазлийка в Лондон: Имах билет за прибиране, но се отказах, за да предпазя родителите си
TразмерT

Магазините - празни, чака се по две седмици за онлайн доставки

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлийката Мариана Русенова живее от седем години във Великобритания. Започнала е работа като детегледачка, след това е работила в няколко социални домове. Към днешна дата тя се грижи за възрастна британка. Живеят в един от богаташките и затворени квартали на Лондон, но истерията от заразата с коронавирус не ги подминава. Ексклузивно пред „Черноморски фар“ Мариана разказа какво е положението в момента на Острова.

„Тепърва от няколко дни започнаха да говорят усилено за проблемите със заразата. Промени се становището на правителството. Всяка телевизия, всяка радиостанция, на всеки час първите им новини са за коронавируса. Обявяват се бройките на заболелите, починалите. Задължително се споменават болниците, в които се извършва лечението на заразените хора. Преди няколко дни обявиха кампания за набиране на доброволци. Интересното е, че за 15 часа са се регистрирали 150 000 доброволци. Снощи (б.а. сряда вечерта) казаха вече, че са 250 000 души, включително и малки деца, които разнасят на съседите си храна, мляко, вестници“, обясни тя.

В квартала, в който бургазлийката живее, са раздавани листовки от доброволци. В тях общо взето пише, че хора предлагат помощта си за пазаруване, доставки и т.н. като за целта оставят името си и телефонен номер.

Мариана пояснява, че мерките в Англия все още имат препоръчителен характер. За никого не е тайна, че островитяните закъсняха малко с взимането на инициатива по отношение борбата с коронавируса. Първоначално те, както и други държави, заложиха на метода за „стадния имунитет“. Според него, ако 70% от населението преболедува заразата, то ще се изгради естествен имунитет срещу нея. Проблемът е, че коронавирусът поразява най-вече възрастни и това означаваше доста смъртни случаи от приемането на тази тактика.

Затова Борис Джонсън обърна палачинката и предприе мерки, подобни на тези в останалите страни.

„Никой не говори с назидателен тон, никой не маха с пръст. Борис Джонсън се явява на екрана. Нямат щабове и генерали като у нас. Лично той си излиза, казва каквото има да се казва. Миналата седмица говори финансовият министър, за да каже какви мерки ще предприеме, за да успокои населението, че никой няма да бъде изгонен от квартирата си за неплатени наеми, никой няма да бъде даден на съдия-изпълнител, за това че не е погасил навреме вноската си, че никой няма да остане без вода и ток. За всичко ще има отсрочки. Нищо не се опрощава, всичко се отлага във времето“, обяснява бургазлийката в Лондон.

Според Мариана целта е населението да се успокои, никой да не изпада в паника и истерия и да не настръхват от мерките, взети от правителството.

„Англичаните пък го приемат с доверие и доброжелание. Тук има повече случаи от България, но аз ще ви кажа моето мнение. Оказа се наистина, че коронавирусът е вирус на лошата лична хигиена. А тук има много рискови квартали, изключително голям е процентът и на хората от другите континенти, които са без никаква лична хигиена. Едва миналата седмица спряха децата от училище. Сега вече призовават възрастните да си останат у дома. Който иска, може да излиза навън, но трябва да се спазва дистанция“, разказва тя.

Иначе феноменът с втурването по магазини и презапасяването се е случил и в Англия. Мариана всяка седмица излиза веднъж на пазар, за да напазари на възрастната дама, за която се грижи.

„Последно бях миналата седмица на пазар. В 7:30 часа отварят магазините, а тя е клиентка на една от най-скъпите хранителни вериги във Великобритания. В 7:40 часа отидох в магазина, а той вече беше празен, нямаше хляб, нямаше нищо. Това за мен говори, че страхът е повсеместен, независимо от социалния статут. И то страх не толкова от заразата, колкото от глада. В следващия магазин, в който отидох пък, масово излизаха с тоалетна хартия и кухненски ролки. Не можах да разбера защо го правят. Бях видяла, че преди това и в България се случи това. В момента магазините също са празни. Много от населението е преминало на онлайн пазаруване с доставки. С тази уговорка обаче, че тъй като всички часове и дати са заети, то поръчката ти се обслужва чак след 2 седмици. Та ако искаш да си поръчаш, трябва да си търпелив“, пояснява Мариана.

Съгражданката ни е имала билет за прибиране от Острова в родния Бургас на 16 март. Уточнила била отпуската си със семейството й още в края на януари, за да може да дойде и да прекара три седмици с родителите си и приятелите си.

„Може би на 1 или 2 март беше, семейството ми много любезно ме помоли да отложа пътуването си. И аз понеже вече бях видяла какъв е хаосът в България, помислих си, че може да стане така, че да се прибера в Бургас, а да не мога да се върна на работа. И затова реших да си остана в Англия. Моите родители с благодарност и облекчение приеха, че няма да се излагам на риск тук заради тях. Аз също смятам, че е правилно да не рискувам да се виждаме“, тъжно обяснява тя.

Тези дни станахме свидетели на много грозно отношение от страна на бургазлии по адрес на техни съграждани, завърнали се именно от Англия. 45 души бяха сочени едва ли не като чумави, че са решили точно в този момент да се завърнат. Мариана също следи в социалните мрежи процеса.

„Опитвам се да си представя как моите приятели биха реагирали, ако аз трябваше да дойда и щеше да ми е мъчно, ако ме осъждат, че съм си дошла. Силно се надявам, че тези хора, които сега се завръщат в Бургас, нямат наистина много сериозни причини, защото би било драма да трябва да се грижат за болни, да са останали без работа и т.н.“, споделя през сълзи бургазлийката.

В същото време обаче и тя е на мнение, че ако нямат причина да се прибират, то постъпката им е неблагоразумна и е било по-добре да направят като нея и да останат.

„Подозирам, че това са хора, които като мен са си купили предварително билета и са решили да не им изгорят билетите. Ако е така обаче е напълно неразумно да се прибираш и да рискуваш своя и живота на другите. Ако трябва да обобщя – не одобрявам реакцията на бургазлии спрямо тях, но не одобрявам и безотговорно поведение“, завършва Мариана.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия
На 1 юни бургаският зоопарк ще е с безплатен вход за деца
Дъжд и гръмотевици днес
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.