Бургас
Бургазлии с увреждания отново ползват почасови асистенти
TразмерT

След кратко прекъсване социалната услуга отново е активна, благодарение на нов проект на „Социален център - Бургас“

Ина ПЕТРОВА

 

         Бургас отново има Център за почасови услуги, на който може да се поръча социален асистент за хора с увреждания. В момента го ползват 35 мъже и жени, част от които още в края на април си пожелаха иновативната социална услуга да продължи. До тогава те ползваха асистент по проект „Без ограничения. Център за почасови социални услуги“, който след 2-годишна успешна работа приключи. Сега, след кратко прекъсване, услугата отново е задействана, благодарение на нов проект, който сдружение „Социален център Бургас“ разработи и спечели.

         Проектът се нарича „Социален асистент на хората с увреждания в Бургас“, по договор № РД04-112/15.07.2019 г. Финансирането е на стойност 33 000 лв., от които 29 700 от Фонд „Социална закрила“ към МТСП и 3300 лв. съфинансиране от сдружението. Двигател за продължаване на иновативната услуга е неуморната Марионела Стоянова, която е начело на „Социален център Бургас“ - една от най-активните и дейни неправителствени организации в социалната сфера, не само на местно ниво. Още през април Стоянова заяви пред вестника, че ще направят всичко възможно, за да не оставят хората без помощта, от която се нуждаят. И така до юли, когато получават така чакания отговор.

         „Подадохме проектно предложение пред Фонда към социалното министерство, което за наша радост бе одобрено и от 15 юли вече сме впрегнали сили в работа по новия проект“, заяви тя. Към момента обслужват 35 потребители, като в по-голямата част това са хора, които са ползвали услугите и по предходния проект.  Назначени са 14 асистенти и един диспечър в Център за почасови услуги, откъдето се предоставя помощ при ежедневните дейности на хората с увреждания, в домакинската работа, в поддържането на личната хигиена, в придружаване до работното място или до социалната услуга, която ползват и др.

         „Най-същественото по проекта е, че е ориентиран към хора с увреждания, които са активни на пазара на труда и водят активен социален живот - посещават дневни центрове или центрове за социална рехабилитация и за да се случи това имат нужда от подкрепа. Те спокойно могат да се обърнат към  диспечера за асистент“, обясни Стоянова. Дори и в семейството да има родител, акцентът, който поставят социалните служители е върху това човекът с увреждане да се чувства независим и самостоятелен.

         След като се даде заявка, диспечерът в Центъра за почасови услуги я приема, изготвя график и съобразно него изпраща асистент към съответния потребител.   

         Снежана Стефанова е един от потребителите по проекта. Тя е на инвалидна количка, с 95% степен на увреждане, с чужда помощ. Това лято започва работа сезонно към Летния театър. За да отиде до там тя ползва социален асистент. „Много съм доволна, без помощта на асистент не бих се справила. За два месеца при прекъсването на предишния проект останах без асистент. Тогава майка ми идваше да ми помага, но тя има своя работа и беше доста трудно“, споделя Снежана. В домакинството също се справя с помощта на асистент, тъй като живее сама. „Благодарение на тези проекти ние също така се социализираме. Дано да продължат и занапред“, казва бургалийката. 

         “Много съм доволен, ползвам социален асистент по проекта, тъй като имам проблеми с кръста и от патерици стана така, че седнах в инвалидна количка“, разказва друг потребител, Димитър Атанасов. Той работи като главен счетоводител. Грижи се за двете си деца, с домакинството се справя добре, до работа се придвижва с колата си самостоятелно. „Но ето, сега ходя на рехабилитационни процедури, имаше една тясна врата, без помощта на асистента нямаше как да продължа. Наложи ми се наскоро на зъболекар да отида, отново с тяхна помощ“, споделя Димитър. Той акцентира и на улеснената процедура, по която е кандидатствал и е бил одобрен. „Имаше въпросник, описах заболяването си, всичко беше много лесно и се случи без никакви проблеми“, разказва бургазлията и допълва, че ще е много жалко, ако с приключването на проекта загубят помощта на асистентите.

         Всъщност проектът наистина е с кратка продължителност – три месеца. Свършва на 15 октомври. Потребителите с увреждане над 90% ще могат да се насочат и към механизма „чужда помощ“ по новия закон за личната помощ, който влезе в сила в началото на годината. Потребителите са категорични, че обслужването, което получават по подобни проекти е това, което наистина им трябва: помощ – при нужда, само с едно обаждане по телефона, отзивчиви асистенти, улеснена процедура по кандидатстване и одобрение. 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургас се готви да отбележи 142 години от събитията в Сан Стефано
„1984“ на Оруел избра организаторът на протеста за „Хеликон“
Стотина бургазлии се събраха на мирен протест пред „Хеликон“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.