Бургас
Бургаският омбудсман: Заради липсата на специалист-хематолог в града пациенти трябва да пътуват до Варна
TразмерT

Заради липсата на специалист-хематолог в Бургас пациенти трябва да пътуват до Варна. За това алармира омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев. В писмо до Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности, той разкри повече подробности относно този проблем. 

След кончината на д-р Рибов, който си отиде през декември м.г, отделението  по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас е било закрито, поради липса на друг специалист.

"Всички си мислехме, че това ще е за кратък период от време, но вече повече от месец лицата страдащи от болести, свързани с лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано. Сега болните се принуждават да пътуват ежемесечно до най-близкото такова отделение, находящо се във Варна, което ги поставя в много затруднено положение предвид съпътстващата болест и им коства допълнително време и средства", разкрива Стамболиев.

Според него до намирането на трайно решение трябва да бъде търсена и осигурена възможност, най-вероятно срещу допълнително заплащане да бъде командирован лекар - специалист-хематолог, който макар и за няколко дни в месеца да може да оказва нужната помощ. Отделението все пак разполага с необходимата апаратура и е работило съвсем доскоро, допълва омбудсманът.

Назначаването на специалист-хематолог и възстановяване на работата на отделение „Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ Бургас е жизненоважно за множество пациенти, които разчитат на провежданото там лечение.

Сигналът до Тодор Стамболиев е подаден от две бургазлийки, кои са болни от тежкото заболяване на кръвта „таласемия майор“. По думи на жените в Бургас още около 12 души са диагностицирани с това заболяване.   

Характерното за него е нуждата от кръвопреливане веднъж на всеки три до пет седмици в хематологично отделение, както и прием на специални медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„1984“ на Оруел избра организаторът на протеста за „Хеликон“
Стотина бургазлии се събраха на мирен протест пред „Хеликон“
Активизира се свлачището до Бункера, търсят спешно пари за укрепване
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.