Спорт
Бургаски ветроходец ще участва на най-трудната регата в света
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Бургаският ветроходец Михаил Копанов ще вземе участие на най-тежката регата в света „ОСТАР 2020“. Тя ще стартира на 10 май от Плимут, Англия и ще финишира в Нюпорт, САЩ. „ОСТАР“ е първата трансатлантическа регата за самотници в света. Няколко са факторите, които я правят най-трудната такава. Това са насрещните ветрове и течения, както и гъстите мъгли. Много често в района на Нова Скотия се срещат айсберги, а там също има и доста риболовни кораби. Именно поради сложността на регата до момента са се записали едва 15 участници от цял свят.

Копанов показва знамето на община Бургас, което ще се развява, докато плава из Атлантическия океан

Днес Копанов бе посрещнат в заседателната зала на община Бургас от кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, началникът на отдел „Спорт и превенции“ Веселина Деведжиева, председателят на постоянната Комисия по спорт, деца и младежки дейност Йордан Георгиев и Евгений Мавродиев, председател на яхтклуб „Порт“ (Бургас), чийто състезател е и Копанов. Те от своя страна пожелаха успех на ветроходеца, като градоначалникът заяви, че е уверен в способностите му. Общината ще подпомогне с 10 000 лева бургазлията, научи вестник "Черноморски фар".

В предното издание на тази регата Копанов е взел участие, само че за двойки, но за нещастие яхтата им се блъска в неидентифициран обект край Канада и тя потъва.

„Тогава бяхме много горди, че при стартирането ни успяхме да развеем българския флаг и да покажем, че сме морска нация. Надявам се, че при сегашното ни участие няма да има имаме инциденти и нещата ще бъдат по-благоприятни за нас, подготвили сме се добре“, заяви пред медии той.

За първи път от доста време насам България ще има свой представител на „ОСТАР“, чието издание през 2020-та се провежда за 60-и път. В миналото наши участници са били единствено кап. Георги Георгиев и кап. Никола Джабазов, а последният участвал българин е д-р Васил Куртев, сторил това през 90-те години.

Плавателния съд, с който Копанов, ще се впусне, струва 60 000 лева, заяви Евгений Мавродиев.

„Маршрутът е тежък, подкрепяме Михаил Копанов и му желаем успех. Ще бъдем с него при старта в Англия. През 2015-та година той спечели регатата „Арк“, която подобно на „ОСТАР“ пресича Атлантическия океан, но от южната му страна“, допълни Мавродиев.

Ако всичко върви по план бургаският ветроходец трябва да финишира към края на месец май.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(1)
1
Анонимен
02.03.2020 г., 23:41 ч.
Ни пуха, ни пера, Мишо! Пожелан вятър!
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Обявиха волейболния Нефтохимик за служебен шампион!
Удължиха принудителната почивка в Нефтохимик
Бургаски клуб по водни спортове стартира кампания Аз тренирам вкъщи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.