Култура
Бургаската библиотека купи от Турция машина за чистене на книги
TразмерT

Културният институт с нова услуга - всеки читател ще може да почисти томовете от домашната си библиотека

Процесът продължава 8 секунди, а ултравиолетовите лампи унищожават акари и бактерии

Петя ДОБРЕВА

Бургаската Регионална библиотека „Пейо Яворов" е единствената в страната, която притежава иновативна машина за почистване на книги. Машината се намира в Заемната в сградата на библиотеката на улица „Алеко Богориди" 21. И всеки читател може да заеме книги за четене у дома, след като преди това са почистени в машината. Процедурата продължава само 8 секунди. А почистването става посредством филтъра и ултравиолетовите лампи.

„Отдавна имахме желание да купим машина за почистване на книги. Проверявахме различни варианти и след като посетихме Народната библиотека в турския град Одрин, решихме да закупим машина като тяхната", разказа директорът на бургаския културен институт Мария Бенчева. Всички библиотеки в Турция притежават машини за почистване на книги, които са им предоставени безвъзмездно от държавата. От бургаската библиотека се свързали с турската фирма, която произвежда тези машини и след по-малко от три месеца тя била доставена. Машината струва 4500 щатски долара и е закупена със средства от бюджета на библиотеката.

„Четири библиотеки в страната - в Плевен, Враца, Пловдив и София имат машини за почистване на книги, но те работят на принципа на прахосмукачката - изсмукват праха по кориците на книгата. Ние притежаваме единствената машина, която чисти акари и бактерии. А това е изключително важно, особено за хора, които имат алергии и трудно четат книги поради тази причина", сподели Мария Бенчева.

Машината не случайно е поставена в сградата на „Алеко Богориди". Там се намира и по-голяма част от фонда на библиотеката. Културният институт притежава 650 000 заглавия. Тя е депозитна библиотека и получава по едно копие от всички излезли от печат книги, предоставени от издателствата у нас. Освен книги, във фонда на библиотеката има и 15 892 заглавия на плочи, дискове, DVD и ноти.

Закупуването на машината за чистене на книги е поредната стъпка на ръководството на библиотеката в посока да бъде в крак с новите технологии и да предоставя различни и нетрадиционни услуги. „Обмисляме варианта как в бъдеще нашите читатели да могат да почистват и книгите от домашната си библиотека", сподели Мария Бенчева. С помощта на машината ще бъдат почистени и книгите, които се съхраняват във фонда на библиотеката. Ще бъдат закупени и още няколко машини за новата сграда, когато бъде готова. По проект сградата на старата Немска болница ще бъде превърната в съвременна библиотека. Стойността на проекта е около 8.5 млн. лева. Парите ще бъдат осигурени чрез средства по Оперативна програма „Региони в растеж" и чрез кредит по финансовия инструмент „Фонд за градско развитие". Безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма е 50% от стойността на проекта за реконструкция. Останалата сума Община Бургас ще осигури чрез кредита. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности. След като сградата бъде реконструирана, там ще бъде монтирана и специална система за поддържане на микроклимата, която е необходима за съхранение на книгите.

„Нито едно от хранилищата на библиотеката в момента не разполага с нужните условия, а е необходимо богатият ни фонд да бъде запазен и за идните поколения", обясни Мария Бенчева. В библиотеката ще се проведе обучение със специалист от Университета за библиотекознание и информационни технологии, който да даде методични указания за консервация на ценните книги, които библиотеката притежава.

Машината за почистване на книги е още едно доказателство, че културният институт иска да бъде в крак със съвременните технологии. Библиотеката е една от малкото в страната, която разполага с 3D-принтер и скенер, с помощта на който реализира различни екологични проекти. Тя активно работи и с учениците и тийнейджърите в града. От библиотеката предоставят петте робота „Финч“, които получиха като дарение от Посолството на САЩ за обучаване на подрастващите. Ученици от бургаската ПГЕЕ „Константин Фотинов" показват на по-малките ученици какви са възможностите на робота. Така на практика влизат в ролята на учители.

От миналата година библиотеката притежава и Интерактивна пясъчна кутия. Тя е първата и единствена засега в страната библиотека, която има такава кутия. Посредством нея учениците изучават по нетрадиционен начин планетите и релефа на Земята. Интересът към пясъчната кутия е голям и учениците от бургаските училища посещават Детския отдел, където е разположена тя, по предварителна заявка.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Оскаровият носител „Паразит“ открива „София филм фест на брега“
Почина голямата българска певица Ирина Чмихова
И в събота можете да се насладите на платната на Стоян Цанев
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.