Бургас
Бургас търси генетици и микробиолози за коронавирус-тестовете
TразмерT

Бургас има необходимост от лабораторни специалисти, които да извършват и работят по тестовете за коронавирус. Това заяви на брифинга след заседанието на Общинския кризисен щаб д-р Цветан Велинов от Медицинския факултет в морския град.

„Както вече се вижда – не е достатъчно само закупуването на апаратура, нужни са и лекари не само на първия фронт срещу COVID-19, но микробиолози, вирусолози, генетици, които да интерпретират резултатите. Апаратът си е апарат и тези резултати не излизат само с натискането на едно копче. Такива хора са необходими не само на Бургас и България, но и на целия свят в борбата срещу пандемията”, каза още д-р Велинов.

Той допълни, че в лабораторията в Бургас, има възможност да се праят генетични анализи на коронавирусна инфекция, а освен това се разполага и с добър ресурс за бързи антигенни тестове, които са с високо ниво на достоверност.

Можем да направим и антителни тестове, но тъй като са с по-ниска степен достоверност, те не са пуснати за широка употреба. Разширяват се възможностите за  генетичните анализи, тъй като се закупуват допълнително апарати, добави д-р Цветан Велинов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Димитър Николов: Продължаваме да изследваме рисковите групи
Започна раздаването на хранителни пакети
Бургазлия в столицата е с коронавирус
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.