Бургас
Бургас пред грипна епидемия
TразмерT

Тридневна ваканция в Карнобат и Сунгурларе заради повишения брой болни ученици

Ина ПЕТРОВА

            Само ден след като Карнобат и Сунгурларе обявиха грипна ваканция стана ясно, че областният град Бургас също е на крачка от грипна епидемия. Данните за предходната седмица показват 374 болни от остри респираторни заболявания на база наблюдаваното население. За момента властите охлаждат ученическите страсти за грипна ваканция в Бургас.

„Трябва броят на болните да достигнат 458, за да обявим грипна епидемия. Сега сме в предепидемичен стадий, но нямаме правно основание за обявяване на грипна епидемия“, заяви директорът на Регионалната здравна каса в Бургас д-р Георги Паздеров .

            В началото на грипната вълна са боледували основно деца от 0 до 4 години. Докато сега най-голямата група болни е при децата от 5 до 14 години. В момента в региона с най-голяма честота са случаите на грип А и грип Б. Доказаните случаи на грип от региона към момента са над 20. „Грип А е H1N1, така наречения свински грип, но той е мутирал, това не е същия щам. Доказването на случаи на грип зависи от това дали са взети проби и изпратени в лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести. Тоест, ако има активност от страна на здравеопазната система да ги издирва и доказва, те ще бъдат повече. Ако няма активност и от лечебната мрежа да взема тези проби и да ги доказва, ще е същото. Защото има региони, където не е доказан случай на грип, но това не означава, че имат по-малко заболели от остри респираторни заболявания“, коментира д-р Паздеров.

Относно епидемиологичната обстановка в региона той уточни още, че кметовете на Карнобат и Сунгурларе са упражнили правото си да обявят три дни като неучебни във връзка с повишения брой болни ученици ­- около 30-35% от посещаващите школата.

Пръв това направи късно вечерта в понеделник градоначалникът на Карнобат Георги Димитров. Избра да го разпространи във фейсбук, където обяви: "Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате Ви информирам, че от утре /21.01./ сте в ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Обявявам за неучебни дните - 21, 22 и 23 януари /вторник, сряда и четвъртък/. Молбата ми е да си стоите у дома на топло, да не се събирате на обществени места - с приятели и съученици, за да ограничим разпространението на грипния вирус.“

            Кметът на община Сунгурларе д-р Георги Кенов пък обяви заповедта си за за временно преустановяване на учебния процес вчера сутринта. Децата от местното училище ОУ „Христо Ботев" също ще си стоят вкъщи до четвъртък.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„1984“ на Оруел избра организаторът на протеста за „Хеликон“
Стотина бургазлии се събраха на мирен протест пред „Хеликон“
Активизира се свлачището до Бункера, търсят спешно пари за укрепване
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.