Спорт
Бургас наистина обича бойните спортове, но трябва да заобича и останалите
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

През изминалата събота в зала „Младост“ се проведе бойна галавечер, организирана от веригата „ПроФайт“. Зрителите имаха възможността да наблюдават девет зрелищни срещи по кикбокс, състояли се по правилата на К-1. Освен интересните двубои и добрата организация, друг факт около събитието също направи доста добро впечатление. А именно изпълнената до краен предел бургаска зала.

Близо 2000 души наблюдаваха битките, като заплатиха за това удоволствие 10 лева, колкото струваха билетите. За родните стандарти, подобна сума за спортно събитие не е никак малка. Още повече за град като Бургас, където да си кажем честно, местната публика не е свикнала да си бърка в джоба, когато трябва да заплати за посещаването на спортно мероприятие, без значение от спорта и къде се провежда той.

Но големият интерес към кървавите спортове в Бургас не е нещо ново. Връщайки се назад във времето можем да си спомним и как друг път, когато са се организирали бойни галавечери в морския град, залата в комплекс „Славейков“ винаги е била препълнена. Така беше, когато се състояха галите „Нощта на Бургас“, където боксьори от цялата страна и чужбина мериха сили пред погледите на хиляди бургазлии. Не по-различна бе и картинката, когато от веригата „MAXFIGHT” провеждаха своите гали в Бургас, където отново няма празна седалка. А тогава цената на билетите надхвърляше доста повече от 10 лева. 

Галата, организирана от "MAXFIGHT" в края на 2015 година, също предизвика сериозен интерес сред бургазлии  Снимка: boec.bg

Всичко това доказва, че местните вече може да не ходят по футболни мачове, но са почитатели на кикбокс и муай тай, ММА, бокс и редица източни бойни спортове и изкуства.

На какво се дължи това?

Причините могат да бъдат няколко. Открай време Бургас има доста добри традиции и успехи, като неслучайно градът ни е наричат „меката“ на бойните спортове в България. От тук са излезли доста успешни имена, които достойно и на най-високо ниво защитават честта на града и страната и не спират да носят победи и отличия. Няма да се спираме конкретно на имена, за да не бъде пропуснат някой. Но само на последната галавечер морският град бе представен от четирима известни местни бойци – Атанас Божилов, Живко Гюров, Георги Манов и Петър Стойков. Нормално е и това да привлече още повече зрители, най-вече близки и роднини на въпросните, които да ги подкрепят отблизо.

Друга причина може да бъде и народопсихологията – хората обичат да гледат зрелища. Бойните спортове винаги носят след себе си много емоции и зрелища, което очевидно се харесва на бургазлии. Разговаряйки с мои приятели по тази тема те споделиха пред мен, че Бургас е „градът на батките“ и затова бойните спортове се котират добре тук и има такъв интерес към тях. Не бива да се пренебрегва и подобно мнение, в което до известна степен има някаква логика.

Трябва да се отбележи и това, че галавечерите, които се провеждат на година в Бургас, са единични бройки. Докато например в залите „Бойчо Брънзов“ и „Младост“ почти всяка седмица има волейболни или баскетболни срещи и така се получава „насищане“ при феновете на тези спортове. Но пък нали всеки един запалянко трябва да бъде зад отбора си, без значение колко пъти и къде играе и и независимо от моментното му състояние. А моментното състояние например на волейболния „Нефтохимик 2010“ е, меко казано, много добро, като бургазлии през последните години са тотален хегемон в шампионата, а освен това записаха и силни изяви на европейската сцена. Но въпреки това на домакинските мачове на „Нафтата“ залата се пълни само при двубои с конкурентите в първенството и при някои срещи в евротурнирите. И това, при положение, че от ръководството на бургазлии бяха пуснали през миналия сезон билетите на цена от символичната сума 1 лев. Която далеч не отговаря на качеството на игра, която момчетата на Николай Желязков показват, а може би трябва да бъде десет пъти по-висока.

Зала „Младост“ трябва да бъде пълна не само в определени мачове, а при всеки един двубой на шампиона „Нефтохимик 2010“   Снимка: Борислав ПЕНКОВ

През новия сезон баскетболният "Черноморец" отново ще мери сили с най-добрите отбори в страната, Искрено се надявам, че те ще получат сериозна подкрепа, след като легендата Васил Стоянов и бизнесменът Ивайло Славов успяха да възродят тима. Начело на тима е известният от близкото минало играч Йордан Колев, а в допълнение, зала "Бойчо Брънзов", където "акулите" ще посрещат съперниците си, бе реновирана. Всички тези предпоставки трябва да накарат феновете на баскета в Бургас да бъдат на всяко домакинство, подкпрепяйки своите момчета, така както го правят в Ямбол, Ботевград, Стара Загора, градове, които са с по-малко население от Бургас, но залите им почти винаги са изпълнени до краен предел и това предизвиква уважание сред неутралните запалянковци.

Не знам до колко ще е уместно сравнението с футбола в града и неговата посещаемост. Все пак към момента „Черноморец“ играе в Трета югоизточна лига, където съперниците на „акулите“ са аматьорски отбори, които не са дразнители за феновете на отбора. „Нефтохимик“ пък провежда домакинските си мачове в Созопол, а поради този факт привържениците на домакините бойкотират срещите на „шейховете“ в морското градче. Реално погледнато обаче сега една бойна галавечер в Бургас събира повече зрители, отколкото футболните отбори в града, при все, че футболът си е най-популярната игра.

Това, че останалите спортове в града, извън бойните, не се радват в момента чак на такъв интерес, не означава, че клубовете там не си вършат качествено работата, нито пък, че не носят успехи. Всеки бургазлия сам за себе си намира причини, поради които да отиде или не на спортно събитие.

В заключение можем да цитираме думите на Димитър Николов от събота, който виждайки отново препълнената зала заяви, че Бургас обича бойните спортове. Но би било още по-добре, ако Бургас заобича и останалите спортове, защото те също имат нужда от подкрепата на феновете. Защото за един спортист или отбор няма по-голяма мотивация от пълните трибуни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Футболът се завръща и дори вирусът не може да го спре
От днес: Децата до 18 години могат да спортуват на открито и на закрито
Созопол започва подготовка за Втора лига с осем контроли
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.