Регион
Бургас е десети по заплати в страната
TразмерT

Намалява средната месечна работна заплата за областта през първото тримесечие на тази година спрямо четвъртото тримесечие на миналата с 0.8% и достига 1 064 лева. В частния сектор средната месечна заплата намалява спрямо предходното тримесечие на 2019 г. с 1.3%  - 1 015 лв., докато в обществения сектор се увеличава с 0.6% - 1 207 лв..

В сравнение с първото тримесечие на предходната година средната месечна работна заплата за област Бургас нараства с 8.9%, съответно в обществения сектор увеличението е с 10.6%, а в частния - с 8.0%

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Бургас към края на първото тримесечие тази година намаляват с 1.9% спрямо края на декември 2019 г Те достигат до 107.0 хиляди. Наетите лица в частния сектор намаляват с 2.5%  - до 79.3 хил., докато в обществения сектор се увеличават с 0.1%  - до 27.8 хиляди, сочи справка на Териториално статистическо бюро - Югоизток.

В сравнение с март миналата година наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта намаляват с 6.3%. Наетите лица в частния сектор намаляват с 8.3%.  В обществения сектор те се увеличават с 0.1%.

 В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 г., област Бургас се нарежда на 10-то място. Най-висока  тя е в област София (столица) - 1 805 лв., а най-ниска - в областите Благоевград - 867 лв., Видин - 874 лв. и Силистра - 912 лв.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина световно известният художник Христо Явашев - Кристо
Бойко Борисов:Всеки бизнесмен може да си напише един списък
Министър-председателят Борисов: Цветанов ще направи свой политически проект
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.