Бизнес
Близо 3 млн. лева губят собственици на „бели петна“ земя
TразмерT

Собственици на земя, които не я обработват, не я отдават под рента и аренда и не се интересуват от нея - стопаните на т.нар. „бели петна“, губят милиони левове от ниски ренти. Тези хора могат да бъдат излъгани и дори да загубят собствеността на земята си, предупреждава анализ на Института за политики и развитие (ИПР).

Земеделците, които обработват подобни „бели петна“, пък твърдят, че това са инсинуации. А целта на определена група от хора, преследващи икономически интереси, е да изчезне понятието „бели петна“.

По данни на Института за политики и развитие, който цитира официалната статистика на Министерството на земеделието, храните и горите, средната рента по бели пета за 2017/2019 в област Бургас е 14 лева, а средната рента по договори (данни от НСИ) за същия период е 33 лв. Разлика в средната рента в ущърб на собствениците при бели петна е 19 лева, а гражданският оборот, с който собствениците от нашата област са ощетени - с 2 972 273 лева.

Според Института за политики и развитие щетите за стопаните на „бели петна“ са три – рентата, която получават е в пъти по-ниска от пазарната, собствеността може да бъде загубена или пък дългосрочно тази земя да не носи никакви ползи за своите собственици.

По думите на Илия Проданов, който е председател на регионалния клон „Маркели“ и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, няма нищо случайно. „За мен анализът е нарочно поръчан. Това са манипулации, целящи да изчезне понятието „бели петна“, което няма как да се случи. Ние няма как да обработваме земята без тези „бели петна“. Работим комасирано, правим споразумения, защото няма как да обработваме тук пет декара, там десет“, коментира земеделецът.

Единият вариант е да се направят доброволни споразумения, където е възможно, а където няма как това да се случи, се правят служебни. Разпределят се нивите и в тях съответно попадат и парчета без договор, на собственици, които не са решили да си ги обработват, нито пък имат договор с този, който ги обработва. Те се разпределят според това, в чий блок попадат.

„Що се касае за рентата, в част от случаите за тези бели петна е по-голяма от колкото тази на хората от селото, с които има договори. Ако не е по-висока, тя е поне колкото средната рента. Има много примери. Цената на рентата на бялото петно – има Наредба, по която се определя. В Областната дирекция „Земеделие“ това се изчислява. Аз лично познавам много колеги, които не искат да обработват тези „бели петна“, защото са по-скъпи от рентата, която плащат на другите собственици“, заключава фермерът.

Рентата, която земеделците изплащат за тези парчета земя отива в специална сметка в Областната дирекция „Земеделие“ и всеки собственик на бяло петно може да отиде и да си я получи.

По думите на Проданов и това, което се лансира за подавностно придобиване на земята, няма как да се случи. „Бялото петно се раздава за срок на стопанската година. Споразумението се прави всяка година.

Тази хистерия си има задна страна. Има си определена цел. Убеден съм, че всичко това не е в защита на дребните собственици. Със сигурност няма такива добри самаряни, които да защитават дребните собственици“, убеден е фермерът.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
80 % от бургазлии декларират доходите си електронно
На летището кацат само товарни самолети
Българи в чужбина помагат на УМБАЛ Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.