Бизнес
Безпътица в туризма
TразмерT

Традиционно до края на март са валидни големите отстъпки за ранните записвания по Българското Черноморие.

„Слава Богу, няма анулации на този етап. Но за сметка на това неизвестните пред бранша са толкова много и в момента се пестят пари дори от ремонти. Не се знае накъде ще тръгне кризата с коронавируса“, коментира Дияна Колчева - председател на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър. По нейни думи има икономическа криза, която е в световен мащаб и която осезателно се отразява на туристическия бранш. Още повече, че браншът не се е съвзел от загубите покрай фалита на „Томас Кук“.

„Държавата, в  лицето на Министерството на туризма, да предприеме адекватни на конкретната ситуация действия. Засега все още се надяваме на записванията в последния момент, които също са на преференциални цени, и на това, че коронавирусът до старта на сезона ще е отминал“, допълва Колчева и пита как ще се реагира в помощ на сектора, който вкарва свежи пари.

„За да се спасява сезон трябва да се намали ДДС, да се видят какви допълнителни мерки още могат да се въведат. Сезон 2020-а го изтървахме. Трябва да се разбере какви компенсации може да се получат. Защото в един момент ще излезе, че е по-добре да се затворят хотелите. Това е най-черният сценарий:  работим с малко кадри, отваряме 20% от легловата база, посрещаме туристите, които не са канселирали резервациите си и да не ни вземат данъци, да не ни занимават с нищо“,  коментира Колчева.

Факт е, че заетите в туристическия бизнес са в безпътица в момента. Те не са наясно какъв сезон ще реализират и дали, а се знае, че почти всички хотелиери работят с овърдрафт и трябва да си обслужват кредитите. Те се питат също да наемат ли работна ръка и колко.

Въпреки всичко в бранша се говори, че отново ще има хотели, които ще отворят за Великден, когато ще се напълнят с гости от съседна Румъния. От няколко години северните ни съседи пълнят хотелите по Черноморието за християнския празник. А след това ще изчакат края на май  за първите туристи с ранни записвания.

На този етап всичко е само догадки.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Експерти: Летен туризъм ще има, но с друг облик
Бургаски фирми искат по-ниски наеми от общината
Спряха 20 т зеленчуци, внос от трети страни, заради пестициди
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.