Регион
Без медицински бележки връщат децата в детските градини
TразмерT

Без медицински бележки, за да няма струпване  пред лекарските кабинети и лаборатории родителите могат да изпратят децата си на детска градина. От 22 май те отварят врати. Въпреки това министърът на образованието Красимир Вълчев призова родителите, които имат възможност да задържат децата си удома.

Работата на детските ясли и градини се възстановява съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Условието е да се спазват всички санитарни и противоепидемични мерки.

Кметовете на общини и директорите на детските градини и ясли трябва да създадат нужната организация в зависимост от спецификите на общините.

"Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата", обясни министър Ананиев.

"Температурата на децата ще се измерва с живачен термометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват", подчерта още той.

Министър Вълчев коментира, че след проведената анкета резултатите показват, че 38% от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят.

По-голямата част от детските градини се очаква да отворят следващата седмица. Първи, според министър Вълчев, ще възстановят дейността си частните детски градини. Очаква се средната пълняемост да група да е 10 -11 деца, а в големите градове тя да стига и до 12 -18 деца. Ограничения не се поставят. В по-голямата част от детските заведения имат готовност при нужда да направят и под-групи.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина световно известният художник Христо Явашев - Кристо
Бойко Борисов:Всеки бизнесмен може да си напише един списък
Министър-председателят Борисов: Цветанов ще направи свой политически проект
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.