Айтос
Айтозлията Емил Кръстев подобри световния рекорд по вдигане от лег на Европейското в Литва
TразмерT

Той е републикански шампион, готви се за Световното през юни 2020 година

 

Айтозлията Емил Кръстев накара светът да заговори за уникалния му рекорд по вдигане от лег. Новината дойде от Европейското първенство по силов трибой в Литва, организирано от Международната федерация (International Powerlifting Federation). Емил записа опит от 203.5 килограма в категория до 93 кг за младежи, при досегашния световен рекорд от 203 кг.  22-годишният състезател вдигна рекордната тежест в третия си опит.

Преди да тръгне за Европейското в Литва, Емил подобри републиканския рекорд и вдигна от лег 206 кг. „В Литва реших да играя на сигурно. Можех и повече", коментира световният шампион пред „Народен приятел“. 30 държави изпратили свои представители на състезанието и всяка от тях осигурява финансово своите състезатели, от които се изисква само едно - „да вдигат". Нашата федерация "иска да направи същото, но няма възможности", коментира лаконично Кръстев. Въпреки това, българският отбор се представил на ниво. Българин е и абсолютният шампион в категория „младежи". „Бяхме 5-6 души, завърнахме се с 10 медала за България в различните категории и с абсолютната титла за младежи до 23 години", казва още Емил Кръстев, който, както и останалите българи, участва в престижното състезание на свои разноски.

Емил Кръстев е многократен шампион в републиканските състезания, но това е неговата първа изява на международния подиум. Общият резултат на айтозлията от блестящото представяне - 768.5 кг го нареди на третото място в крайното класиране, с разлика от само 5 кг от второто място. И всичко това - в надпревара с 16 най-изявени състезатели от Европа в категория младежи.

Питаме Емил как залата в Литва е реагирала на рекорда му. „Коментаторите в залата бяха изумени колко леко съм го направил - като за първи опит, а той беше трети. Всички бяха изненадани", смее се Емил, който вече си е поставил новата ясна цел - Световното първенство през месец юни догодина. Убеден е, че трябва да подобри световния си рекорд на Световното, единственото, което засега го спира са немалкото средства, които трябва да има за най-престижната изява на планетата - за самолетни билети, хотел, екип и т.н.

„Сега ще почина и ще се фокусирам върху изпитите в университета, студент съм в специалността „Медицинска рехабилитация" в Бургас. Продължавам работата си като треньор и с активните тренировки. Една от целите ми през 2020 година е да възстановим айтоския клуб по силов трибой „Атлас", казва Емил Кръстев, който пази спомени за успехите на клуба, и за 2013 година, когато в Спортна зала „Аетос" местните ентусиасти организираха Републиканско състезание по силов трибой.

НП

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Васил Едрев: Нека стартираме заедно кампанията „Купи и дари“ във всеки магазин
Кадрови проблем в Айтос, трима напускат болницата
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.