Айтос
Айтозлията Емил Кръстев готов да подобри европейския рекорд по вдигане на щанги от лежанка
TразмерT

Правнукът на д-р Кръстев е шампион в два силови спорта

 

Емил Кръстев от Айтос е Републикански шампион по културизъм и силов трибой. На 21 години вече е научил нещо много важно - че шампион не се става лесно. Режимът, лишенията и огромните тежести не го плашат, защото има  ясна цел - Европейската титла.

- Емиле, здравей! Какви ли не състезатели и шампиони имаме в Айтос, но признавам, до този момент, дори не съм подозирала, че имаме шампион по културизъм и силов трибой. Правнук си на вече покойния и много известен и уважаван в Айтос д-р Кръстев. Кажи ми повече за себе си?

- Да, правнук съм на д-р Кръстев. За жалост, родил съм се след неговата кончина. На 21 години съм, родом съм от тук, все още живея тук, при родителите си. Студент съм, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия", трети курс в Университета „Проф. Асен Златаров" - Бургас. Остава ми една година да се дипломирам, а след това - магистратура, избрал съм „Спорт и здраве , кинезитерапия".

- Как най-общо могат да бъдат наречени двата спорта, с които се занимаваш - културизъм и силов трибой?

- Двата спорта са съвсем различни. При културизма се гледа най-вече визията и пропорцията на мускулите. Позираш така, че да изпъкнат най-много мускули и да покажеш най-добрата си форма, а при силовия трибой е главно сила - или вдигаш щангата, или не.

- Нещо като конкурс за красота. Кога започна да се занимаваш с културизъм?

- Да, нещо такова. С културизъм се занимавам от 2015 година. Започнах съвсем не на сериозно. Имах приятел от нашия град - подготвяше се за състезание и на мен ми хареса. Запалих се, започнах да тренирам по-сериозно, да се храня по определен начин. С една дума, започнах да живея на строг режим. Бях в ХІ и ХІІ клас, съчетавах работа и тренировки с училището. Тренировките бяха по две на ден, нямах и минута свободно време.

- Кога беше първото ти състезание по културизъм и какъв беше резултатът?

- През април 2016 година беше първото ми състезание по културизъм. Беше за юноши до 18 години в Пловдив, класирах се втори.

- Какво се случи след този безспорен за теб успех?

- Починах си една година, за да мога да натрупам повече мускули и през септември 2017 година се явих на национален турнир в Бургас. Класирах се на седмо място. Само една седмица по-късно, отидох в София, на Републиканския шампионат. Състезанието беше за мъже, бях по-малък на години от всички състезатели. Класирах се на първо място и станах Републикански шампион по културизъм в категорията си.

- Бил си шампион по културизъм, но избираш да се занимаваш със силов трибой?

- От 2013 година, когато ми беше първото състезание, имам страст към силовия трибой, към големи тежести и щангите. Затова реших да се пробвам в този спорт отново. И двата спорта развиват мускули, но целите са различни. И двата спорта не са леки, но нагласите са различни - защо ти са мускули, ако не можеш да вдигнеш големи тежести?! И двата ми харесват, но силовия трибой надделява...

- Какво се случи след като завоюва шампионската титла по културизъм?

- След последното състезание по културизъм, това беше преди година и седем месеца, започнах да се занимавам основно със силов трибой - от януари 2018 година и до днес. За това време напредвах силово много бързо. В България има много състезания по силов трибой, провеждат се на два три месеца, има и повече участници. Дори през юни тази година състезанията бяха три-четири. Аз се състезавам в категория до 93 килограма, младежи до 23 години.

- Кой е твоят първи треньор?

- Бях много малък, когато започнах да тренирам на лостове. Това е някъде 2011 - 2012 г. И още когато влязох в залата, която Красимир Кондов държеше тогава, той ми каза: Дай да те подготвям за състезание. Така се зароди идеята да започна със силовия трибой през 2013 година, когато беше и първото ми състезание.

- За кой клуб се състезаваш сега?

- В Айтос навремето имаше Клуб „Атлас", но тъй като вече няма такъв клуб, състезавам се за Клуб „Сила Тунджа" - Ямбол.

- За какво се готвиш - да станеш републикански шампион по силов трибой?

- Да, и още по-голяма е амбицията ми да отида на Европейското първенство в Литва, в края на месец ноември тази година.

- Към каква тежест се стремиш сега?

- Стремя се да бия Европейския рекорд от лежанка, който е 203 кг. Аз в момента правя 205 кг. До Европейското има пет месеца, надявам се да го подобря. Имам големи амбиции, напредвам супербързо, за разлика от някои, които се занимават с този спорт от 7-8 години. Не омаловажавам труда им, но истината е, че имам огромен напредък за много по-малко време.

- А какъв е начинът да отидеш на Европейското?

- Ако попадна в тройката на Републиканското.

- А има ли Републиканско, преди Европейското?

- Да, има, то ще е на 14 септември тази година в Хасково. Подготвям се и за него. Но главната ми цел е Европейското в Литва.

- А какъв е републиканският рекорд от лежанка?

- 202.5 кг.

- Имаш ли треньор?

- Да, казва се Росен Пеев, от Горна Оряховица. Той е по-напреднал в тази сфера, реши да ми помогне, за което му благодаря.

- Как минава един летен ден на Емил Кръстев? Нонстоп ли тренираш?

- Не - тренировките ми отнемат два-три часа. През останалото време съм се заел да тренирам хора, персонален треньор съм. Тренирам айтозлии тук, в две-три зали, тренирам хора и онлайн. Поддържаме връзки, давам съвети за хранене, тренировка, сън и т.н.

- Какво е менюто ти?

- Всеки ден - месо - телешко, пилешко със зеленчуци, яйца, плодове, извара.

- Подкрепят ли те близките?

- Не много, те са прагматични хора. Радват се, когато успявам, но не одобряват съвсем това, с което се занимавам. Логично, искат да наблягам на ученето.

- А как си с ученето?

- Добре, нямам проблеми, взел съм си всички изпити.

- Ти си добър пример - не пиеш, не пушиш, водиш здравословен начин на живот. Влияе ли се приятелското ти обкръжение от тези твои качества?

- Да, имам такъв приятелски кръг. Имам приятели с амбиции да се състезават, и аз им помагам. В момента подготвям трима състезатели, които след шест седмици ще излязат на Републиканското първенство. Едното момче е от Айтос.

- Какво ти струва този спорт?

- Ако ме питате от финансова гледка точка, за този спорт се дават не малко пари за храна, екипировка за вдигане, която е много скъпа и специална за силовия трибой.

- Какво би посъветвал по-малките от теб, които искат да се занимават със силови силов спорт?

- Ако диетичният ви план не е достатъчно добър, то тренировките ви никога няма да доведат до желаните резултати, без значение колко усилено работите. И това изобщо не е преувеличение. И най-перфектната тренировъчна програма ще се провали, когато хранителният ви режим не съответства на целите ви. Тоест, главното е режимът и достатъчният сън и почивка. Трябва да имаш цел и да не се разпиляваш.

- Посягал ли си към стероиди?

- Взимам добавки, които са витамини, и които не мога да си набавя в достатъчно количество от храната, омега 3. Във всички по-сериозни състезания има допинг контрол, който трябва да си платиш. Проверяват дали взимаш стероиди, защото те подобряват постиженията. Не бих посегнал към тях - много са опасни, пристрастяваш се, взимаш още и още, а спреш ли ги - сваляш  много килограми и губиш форма.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Австралиец с айтоски корени дари средства на местните борци
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.