Айтос
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
TразмерT

Проф. Коста Костов ще оглави новия Национален експертен щаб за коронавируса.

Професор е по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”, главен редактор на списание InSpiro и консултант на медицински център InSpiro. Специализирал е в Швейцария и Германия.

Наскоро Костов присъства на среща на земляците айтозлии в София. Завършил е немската езикова гимназия в Бургас, в Айтос е ходил малко на детска градина.

"Но съм обходил Айтос като малък, ходил съм на хармана, брал съм бадеми, ловил съм паяци, на "Трите братя" съм се качвал, в парка съм бил много пъти, риба съм ловил от язовира. Връщам се много често, имам роднини в Айтос. Скоро бях там - едва си намерих махалата. Мястото е неузнаваемо, къщата на баба и дядо вече не е на същата улица. Тя съществува, но не е същата, надстроена е и изглежда различно", разказа още за „Народен приятел” проф. Костов.

„Хемингуей казва, че всичко, което е не по-далеч от 30 км от морето е столица. В този смисъл, Айтос е столица. Роден съм в Бургас, но съм айтозлия. Защо ли?! Евреин си, ако майка ти е еврейка. А ние, българите сме от там, откъдето са бащите ни. Моят баща е айтозлия. Моите баба и дядо по бащина линия са айтозлии. Моят баща е завършил айтоската гимназия. А аз бях много по-близък с дядо и баба по бащина линия, отколкото по майчина. Моята махала от детството е махалата над Горското. Улицата се казваше "Трети март" или "Осми март", това беше т.н. "Маджур махала", имаше вършачка, като деца ходихме да видим как се вършее. Сега, там наблизо живее мой братовчед. Не беше отдавна, когато реших да отида до Айтос и да видя местата, където съм отраслнал, и където играехме на пумпал и на топчета. Аз свързвам родината с махалата в Айтос, където съм живял като дете.", каза професорът по време на земляческата среща на айтозлии в София.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
Общински съвет - Айтос ще заседава на закрито
Шест хана, 150 дюкяна и воденици е имал Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.