Айтос
Айтозлии в София!Проф. Коста Костов:Българинът е от там, откъдето е баща му - моят е айтозлия
TразмерT

За първи път, на 71-ата земляческа среща в София, столичните айтозлии се срещнаха с един особено известен в медицинските среди професор с айтоски корен. Адв. д-р Мария Петрова го представи с огромното уважение на негов ученик и приятел. „Преди години, мой близък ме запозна с един човек, за когото веднага имах усещането, че ме свързва нещо повече от медицината. Ще ви представя един човек, който има изключително непорочна, висока, светла и чиста мисъл. Човек, който борави с перото на толкова високо ниво, че не зная кое е по-високо - медицината или перото?! За мен проф. Коста Костов освен скъп учител, е блестящ лекар, изявен журналист, редактор на списание и личност с прекрасна и богата култура. Професоре, крайно време е да си признаете, че сте от Айтос",  пошегува се д-р Петрова.

С бодър тон, проф. Костов отвърна на шегата с признанието, че е с айтоски корен. „Аз съм за първи път на вашата вечер, и откакто познавам Мария, искам да присъствам на айтоските срещи. Хемингуей казва, че всичко, което е не по-далеч от 30 км от морето е столица. В този смисъл, Айтос е столица. Роден съм в Бургас, но съм айтозлия. Защо ли?! Евреин си, ако майка ти е еврейка. А ние, българите сме от там, откъдето са бащите ни. Моят баща е айтозлия. Моите баба и дядо по бащина линия са айтозлии. Моят баща е завършил айтоската гимназия. А аз бях много по-близък с дядо и баба по бащина линия, отколкото по майчина. Моята махала от детството е махалата над Горското. Улицата се казваше "Трети март" или "Осми март", това беше т.нар. Маджур махала, имаше вършачка, като деца ходихме да видим как се вършее. Сега, там наблизо живее мой братовчед. Не беше отдавна, когато реших да отида до Айтос и да видя местата, където съм отраснал и където играехме на пумпал и на топчета. Аз свързвам родината с махалата в Айтос, където съм живял като дете.", каза още професорът. Стана ясно още, че в Айтос и най-често отсядал в "къщата с джуджетата" до полицията, при своя приятел Христо.

Завършил е немската езикова гимназия в Бургас, в Айтос е ходил малко на детска градина. "Но съм обходил айтоските гробища като малък, ходил съм на хармана, брал съм бадеми, ловил съм паяци, на "Трите братя" съм се качвал, в парка съм бил много пъти, риба съм ловил от язовира. Връщам се много често, имам роднини в Айтос. Скоро бях там - едва си намерих махалата. Мястото е неузнаваемо, къщата на баба и дядо вече не е на същата улица. Тя съществува, но не е същата, надстроена е и изглежда различно", разказа още за „Народен приятел“ проф. Костов.

Проф. Коста Костов е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”, главен редактор на списание „InSpiro“ и консултант на медицински център „InSpiro“. Специализирал е в Швейцария и Германия.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кадрови проблем в Айтос, трима напускат болницата
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
Общински съвет - Айтос ще заседава на закрито
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.