Айтос
Айтозлии в София-Доц. Евгени Йочев: Живеем с красив спомен, който никой не може да ни отнеме
TразмерT

И Евгени Йочев беше за първи път от много време на срещата на айтозлии в София на 7 февруари т.г.. Бил университетски преподавател по история на българската държава и право, доцент. Преподавал в Академията на МВР и Русенския университет, сега пише книги на тема държавата и правото. Вестник „Народен приятел“ научи, че на 21 февруари т.г. е представянето на книгата му „История на Съюза на съдиите и на Съюза на адвокатите в България" в Съдебната палата.“Това е над 500 страници книга - моята докторска дисертация. В гилдията има интерес към темата. Що се отнася до айтоските срещи - идвал съм един-два пъти, но преди много години. Навремето бях кореспондент на „Народен приятел", заедно с Руси Маразов. Участвах в списването на вестника още като ученик и след това. Редакцията беше на кръстовището до пазара. Пишех много за ученическия живот, за летните бригади, за Айтос - каквато тема ми поставяха, пишех. Спомням си как сме отразявали манифестациите. Точно на пощада има едно ъгълче, издадено навън - нещо като покрито балконче, откъдето предавахме манифестацията по говорителя: Задават се редиците на това и това предприятие, на еди-кое си училище - и площадът гърми. Беше някъде към 1966-67 година.

Йочев рядко се връща в Айтос. Родителите му са починали - продали къщата. Идва от време на време при стари приятели и съученици. Последно, миналата година, на 24 май, дошъл на среща за 50 години на випуска от гимназията.

Спомня си за парка и как като ученик участвал в боядисването на къщичките на приказните герои, ходил да види бригадирския лагер, който вече го няма, търси в спомените си стари улици и знакови сгради. Все по-малко са познатите лица в Айтос, поколенията се сменят, останали са му неколцина приятели. Но пък в носталгията по родния град има доза романтика. „Ние живеем с един красив спомен, който никой не може да ни отнеме", признава Евгени Йочев и си обещава от тук нататък да е редовен на срещите на айтозлии.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Васил Едрев: Нека стартираме заедно кампанията „Купи и дари“ във всеки магазин
Кадрови проблем в Айтос, трима напускат болницата
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.