Айтос
Айтоски дух в столицата на 71-та земляческа среща
TразмерT

За 71-ви път айтоските столични земляци се събраха на 7 февруари в Клуб „Кооп“ в София. Датата не е избрана случайно. Още на първата среща, организирана от композитора Филип Кутев през 1949 година, идеята е столичните сбирки да се случват в петъчните дни, около датата 6 февруари - Денят на Освобождението на Айтос.

Удивително дълга е тази айтоска традиция в големия град. Поколенията се сменят, местата за срещи - също, но в продължение на седем десетилетия не е угаснало желанието на айтозлии в София да се срещат поне веднъж годишно.

През последните няколко години срещите се радват на интерес и от страна на младите хора. Голямата причина за това е младата председателка на Земляческо дружество „Трите братя" адв. д-р Мария Петрова, която има желание да даде нов живот на организацията. „Чувствам Ви като семейство. С някои сме били в една детска градина, с други съм живяла на една улица, учили сме в едно начално училище. Тук има и учители, които са ми преподавали", откри срещата д-р Петрова. Минути по-късно, в залата влезе цялото й семейство - майка й д-р Панайотка Панайотова с внуците Маша и Петър и съпругът Димо Попов. Пътували за срещата чак от Истанбул.

 

Била е на 13 години когато напуснала града със семейството си, но признава, че никога не си е тръгвала от Айтос. Най-трудният въпрос за д-р Петрова винаги е бил „Откъде си?". Защото е родена на едно място, живяла на куп други места. Сега, покрай айтоското дружество, отговорът й е категоричен и далеч по-лесен - казва „От Айтос съм!" Градът на талантливите, красивите, известните.

Столичните айтозлии продължават и една друга традиция - на срещите да бъдат поканени кметът и общинските съветници. Само два или три пъти за седем десетилетия, заради тежки зимни условия, кмет на общината не е присъствал на столичните сбирки, но винаги е имало айтоски представители, разказаха по-възрастните.

И тази година на срещата в София имаше гости от Айтос. В Кооп-клуб на „Раковски“ 99, специално за събитието, пристигнаха кметът Васил Едрев, председателят на Общинския съвет Красимир Евчев и общински съветници от различни политически сили.

Ръководството на дружеството се беше постарало информацията за айтоското събитие в София да стигне до възможно най-много земляци. Заради грипа и студеното време липсваха знакови за земляческите сбирки личности като експредседателката Мария Кирова, проф. Джингиз Хаков, Мари и Хайгашод Агасян. Но пък за първи път на срещата успя да дойде айтозлията проф. Коста Костов - професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”. Професорът беше в компанията на Румен Леонидов - поет, преводач, журналист и издател, който се оказа бургаски зет. 

 

Много аплодирано беше и присъствието на д-р Акиф Шабан, шеф на Отделението по инвазивна кардиология във ВМА. Тази година, заради грипа, д-р Шабан беше оставил вкъщи красивата си съпруга и щерките, придружаваше го баща му, който гостува на семейството в столицата. Д-р Акиф Шабан завършва медицина през 2007 година. Започва професионалната си дейност като лекар-ординатор в Клиниката по кардиология на УНСБАЛ „Света Екатерина”, където впоследствие специализира кардиология. От 2013 година е специалист по кардиология и инвазивна кардиология. От началото на 2019 година става част от екипа на ВМА, като оглавява Отделението по инвазивна кардиология. Има множество участия в курсове по инвазивна кардиология и ангиология в Австрия, Германия, Франция и Турция. Участник е в национални и международни научни форуми.

Кметът Васил Едрев поздрави земляците, че продължават традицията, пожела им да не губят връзката помежду си в милионния град, и да се връщат по-често в Айтос. Накратко ги запозна с работата на Общината по проекти и свършеното през последната една година. „Новините от Айтос са добри. Завърши строителството на пречиствателната станция, в момента се правят проби на оборудването. До два-три месеца ще режем лентата. Продължаваме изпълнението на проект за нови улични и тротоарни настилки в града. По проекти спечелихме финансиране за още улици в града и селата, за ремонти на ВиК-мрежата, за спортната база и залената инфраструктура. Имаме нова спортна зала, нова Автогара, строим спортни игрища, ремонтираме читалища. Голямите ми надежди тази година са за финансиране на проект за Градската градина - един от символите на Айтос. Ще спра до тук. С покана към всички, които скоро не са били в Айтос - да посетят родния град и да видят промените", каза още градоначалникът.

 

Благодарение на усилията на д-р Петрова, съставът на дружеството видимо се е подмладил. Като успял млад човек в личен и професионален план, тя безспорно е най-добрият пример за младите айтозлии в София. (Интервю с адв. д-р Мария Петрова, в броя на вестник „Народен приятел“ на 14 февруари)

Със земляците д-р Мария Петрова сподели идеята си за среща на младите с айтоски корен в София. Подкрепа и готовност да участва активно за реализиране на идеята пред „Народен приятел“ заяви и един от членовете на ръководството Йвайло Йовчев - мениджър „Логистика" в търговска фирма, която се занимава с внос и износ на зърнени култури.

Младото ръководство се опитва да не губи връзка и със старото поколение, с доайените, които редовно се събират в кафенето на Ловно-рибарското дружество в София, на третия етаж, всеки петък. Адв. д-р Петрова признава, че за нея като председател е огромна отговорност да обедини толкова много и различни хора и да продължава една 71-годишна традиция. От нея научихме още, че много подредено наследство за историята на дружеството е оставил един от експредседателите Любен Милевски.

 

За по-възрастните срещата е свързана най-вече със спомени за младежките години. Не крият, че с времето обичта към родния град става все по-силна и пареща. Остават си айтозлии, въпреки че живеят от десетилетия в столицата. За хората от средното поколение Айтос е романтичен спомен за спокойствие и приятели. Работят и рядко имат привилегията да посетят Айтос, за да видят близките си, а немалка част от тях просто няма къде да се завърнат. По-често до Айтос пътуват студентите, макар повечето от тях да мечтаят за работа в София. Но и едните, и другите с еднакво желание и вълнение идват на февруарските сбирки.

Голямата идея е за стабилна айтоска общност в столицата, сплотена и готова да си помага. Всички искрено се надяват младите хора с айтоски корен да постигнат успехите на старото поколение айтозлии в столицата, които в годините са държали здрава връзката помежду си и са помагали на Айтос. И вярват, че днешните млади айтозлии ще продължат хубавата традиция.

 

Мили спомени и нови приятелства, много айтоски дух и емоционални срещи - такава беше атмосферата на поредната февруарска среща. Айтозлии на различни възрасти, от центъра и всички столични квартали, дойдоха в Клуб „Кооп“, за да признаят, че носят Айтос в сърцата си и че родният град им дава сили и в хубави, и в лоши моменти.

Още за срещата на земляците в София, във вестник „Народен приятел“ на 14 февруари

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
Всички пешеходни пътеки в Айтос с нови пътни знаци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.