Бургас
Апелативен съд – Бургас ще разчита все повече на дигиталното правосъдие
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Апелативен съд – Бургас ще разчита все повече на възможностите, които дигиталното правосъдие предлага. Това обясни пред журналисти председателят съдия Деница Вълкова. С медиите тя се срещна именно чрез виртуална чат стая. Този експеримент показа, че това е един добър вариант за комуникации със съдебните репортери.

Импровизираният брифинг съдия Вълкова свика, за да обясни при какви мерки ще работи Апелативен съд – Бургас в настоящата извънредна епидемична обстановка. Стана ясно, че както и в другите съдилища, и в Апелативен достъпът за граждани и журналисти ще е забранен. В сградата ще могат да влизат само страни по делото. Вълкова добави, че всички мерки са публикувани и на сайта на съда, където заинтересованите могат да се запознаят. Отново на сайта ще намерите и пълния списък с електронни услуги, които Апелативен съд – Бургас предлага.

Председателят на съда отправи апел към адвокатите, които искат да ползват деловодствата, да заявяват визитите си предварително, тъй като в помещенията за справки ще бъдат допускани по двама юристи. Освен това всички посетители трябва да носят предпазни маски, или шлемове. На входа съдебната охрана ще мери температура и всички с над 37.5 ще бъдат връщани. По отношение на дезинфекцията Вълкова посочи, че са се погрижили да ползват само най-доброто. Присъстващите страни, които ще изчакват пред сградата ще бъдат призовавани един по един чрез звукова уредба, която вече функционира.

Кадър от първата видеоконференция между съд и бургаски журналисти

Заседанията, които ще се провеждат в сградата на съда ще са само в зала 1, която е оборудвана с паравани. За важността от дигиталното правосъдие съдия Вълкова заяви, че още на 5 май е предложила на Съдийската колегия на ВСС и на Министерство на правосъдието до 13 юли да се работи чрез видеоконференции. Ако досега само определени заседания бяха разглеждани така, то сега вече за абсолютно всички ще има тази възможност.

„Публичността на процеса е една от най-солидните гаранции за справедлив процес“, заяви Вълкова и пое ангажимент, че Апелативен съд – Бургас ще прави всичко възможно обществеността да е информирана. Редовно ще се публикуват, както и досега мотивите на съда по различни дела. Сега вече ще се публикуват и всички протоколи на провелите се заседания с изключение на тези при закрити врати.

„Никога не сме били по-мотивирани за пълната дигитализация на съдебната система. Този експеримент днес с вас показва, че е възможно“, каза още тя.

Вълкова поясни, че тези мерки ще траят поне до 13 юни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Морското ще си сътрудничи с Военноморското
АПИ: Шофьори, внимавайте на кръстовището за Българово
Скъсаните коленни връзки не са рядкост след месеци обездвижване
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.