Бизнес
Ангелкова: Загубите на българските хотели са за милиони
TразмерT

"Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 г.", посочи министърът на туризма за фалита на "Томас Кук"

След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след спешна среща с хотелиери и туроператори в Министерството на туризма заради обявения фалит, предаде "Фокус".

Ангелкова посочи, че хотелите, които са се обадили, че работят с "Томас Кук", са около 25. По думите й това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора.

"Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.", каза Ангелкова. По думите й ситуацията е сериозна по отношение на хотелиерите, които имат огромен риск за тези два месеца, които са ключовите и активните в България, юли и август да получат своите плащания от "Томас Кук".

Ангелкова обясни, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита. "Ключово в момента, за да можем ние да вървим напред както по отношение на организирания туризъм, така и по отношение на имиджа на България като дестинация и работа по сезон 2020 г., е свързана с всички тези туристи, които са в България, по линия на "Томас Кук", но с компании, които официално не са обявили фалит. Така че следим ежедневно, създали сме в Министерството така нареченото звено за контакт по отношение на фалита на "Томас Кук", за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, не само в посолството на Великобритания, където фалитът вече е обявен", допълни Ангелкова.

"Проведохме среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор у нас: основно хотелиери, туроператори, които работят с "Томас Кук" и с представителя на "Томас Кук" за България, представители на Комисията за защита на потребителите. След днешната среща стана ясно, че са необходими стъпки по отношение на всички останали туристи, които са в България", каза Ангелкова.

По думите й техният брой е 5940 от всички пазари, които са ключови за България: Полша, Скандинавия, Белгия, Франция.

За два дни 894 пътници се прибраха у дома от почивка в България след фалита.

"Вчера 350 пътници от Бургас се прибраха у дома на два полета, а днес имаше още два полета с 394 пътници", каза посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс. Тя посочи, че още един полет е заминал във Варна със 150 пътници.

"Това ще са общо 894 души за два дни", допълни тя. "Искам да кажа, че сме натъжени от фалита на "Томас Кук" и за туристите и за служителите на компанията. Всички полети на "Томас Кус" са отменени и британската агенция за гражданска авиация и британското правителство работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички хора да се приберат у дома. Всички клиенти на "Томас Кук", които трябва да пътуват обратно за Великобритания следващите две седмици ще бъдат върнати у дома възможно най-близо до планираната от тях дата за пътуване", заяви още н. пр. Хопкинс.

Тя посочи, че правителството предприема извънредна операция за репартирането на повече от 150 хил. пътници, останали в чужбина.

Предстои и среща с финансовия министър Горанов, на която ще бъде обсъдена възможността хотелите, засегнати от фалита на "Томас Кук" да ползват данъчни облекчения. По думите на Ангелкова става въпрос за частни търговски взаимоотношения и всеки един хотел има самостоятелен договор с фалиралата компания.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
Лозарите са разколебани дали да берат „на зелено“
Сушата удари пшеницата в региона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.