Спорт
Андрей Рунчев: Този договор беше единственият шанс клубът да се завърне в Бургас
TразмерT

Както вече стана ясно, до вестник "Черноморски фар" достигна информация, че ситуацията във футболния "Нефтохимик" не отива никак на добре. Причината за това е подписаният договор между клуба и „Спортс Пропърти Мениджмънт“ АД, фирмата-собственик на стадиона в комплекс "Лазур". По наша информация във въпросния договор, който е за срок от 5 години, липсват каквито и да е финансови параметри, като по този начин тимът е поставен в неизгодна за него ситуация, тъй като е длъжен да заплаща наемът, консумативите и заплатите на персонала на стадиона, без конкретно фиксирана за всички тези ангажименти сума. Оторизирани да водят преговори и подписали договора са трима души от Съвета на директорите в "Нефтохимик": Андрей Рунчев, Анелия Златкова и нейният съдружник Венцислав Цолов. Пред вестник "Черноморски фар" Рунчев се съгласи да внесе повече яснота около създалата се ситуация.

 

Михаил КОЛЕВ

- Г-н Рунчев, до нас достигна информация, че „Нефтохимик“ е натрупал задължения към собственика на стадион „Ефбет Арена“. Ако е така, в какъв размер са те?

- Да, към момента има задължения, защото искаме преди плащането им да направим проверка дали правомерно собственикът на стадиона иска от нас тези суми. Знаете, че сумите за ток са доста високи, затова искаме да се докаже, че са коректни, за да си спазим и ние коректно договорните отношения.

- Защо клубът не може да погасява месечните си наеми, след като беше обявено, че главният спонсор „Ефбет“ е ангажиран с това за следващите 5 години?

- Между „Нефтохимик“ и „Ефбет“ има договор за реклама, с петгодишен срок. Договорните ни отношения за наем на стадиона са разграничени от тях.

- Според нашата информация, договорът със стадиона задължава „Нефтохимик“ да плаща консумативите вода и електроенергия, както и цялостната поддръжка на съоръжението. Така ли е?

- Да, както при всеки стандартен договор за наем, наемателят е ангажиран с консумативите и поддръжката. Разходи за вода нямаме, понеже съоръжението се водоснабдява със сонда. Нека не забравяме, че отборът ползва базата и за тренировки, не само за официални срещи.

- Какъв е средният месечен размер на тези разходи и подсигурени ли са те с насрещни документи от стадиона? Понеже в Комисията по спорт към Община Бургас се усъмниха в реалната стойност на тока например, представят ли Ви се съответните фактури?

- До момента средният месечен размер е около 8000 лв. Вътре влизат и сметките за ток. По-горе вече казах, че ще изискаме фактурите от собственика.

- Вярно ли е, че „Нефтохимик“ трябва да плаща и заплати на двама общи работници, които са общо 3800 лв. на месец?

- Според договора заплатите на работниците, заети с поддръжката, са ангажимент на клуба.

- Истина ли са твърденията, че във въпросния договор няма конкретно посочена наемна цена, а всеки месец тя се образува според преценката на собственика?

- Наемната цена се образува от разходите за консумативи и поддръжка, а не според преценката на собственика. Отново казвам, че ще изискваме гаранции за тези разходи.

- Ако е така, не е ли твърде рисковано обвързването с такъв договор?

- Не мисля, че е рисковано. За да бъде едно такова съоръжение на разположението на отбора е напълно в реда на нещата да има разписани ангажименти по него.

- Какви са начините „Нефтохимик“ да прекрати договора, ако се окаже неспособен да го обслужва?

- Ако клубът не изпълнява задълженията си, собственикът е в правото си да прекрати контракта едностранно.

- Като човек, водил преговорите за наема на съоръжението, заедно с Анелия Златкова, която също беше на пресконференцията, можете ли да определите като изгоден за клуба този договор?

- Този договор беше единственият възможен вариант за връщането на „Нефтохимик“ в Бургас. Това беше желание на цялата общественост, а не мое и на Анелия Златкова. Ние бяхме оторизирани от Съвета на директорите да водим преговорите и както и тя каза по време на пресконференцията, постигнахме оптималното. Всички членове от Съвета на директорите са запознати с условията по договора и подписването беше предварително одобрено от тях и гласувано на заседание.

- Струваше ли си завръщането на „Нефтохимик“ в Бургас и кой ще плати цената?

- Дали си е струвало, времето ще покаже. Към момента мога да кажа, че желанието на привържениците е изпълнено. При завръщането в Бургас ние се надявахме на повишен зрителски интерес, респективно и приходи от билети, които да покрият разходите за наем на стадиона. „Нефтохимик“ посреща съперниците си в Бургас, играе пред своята публика. Затова призовавам и привържениците да идват на стадиона и по този начин да помагат на отбора морално и финансово. Всичко си има цена, разбира се, но считам, че си заслужава.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Николай Желязков: Федерацията по волейбол взе най-правилното решение
Добрите новини от efbet
Обявиха волейболния Нефтохимик за служебен шампион!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.