Любопитно
Алия Казанджиева – бургаското момиче, чиято снимка впечатли света
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Една снимка, направена на бургаската гара, впечатли и обиколи цял свят това лято. Автор на кадъра е 21-годишната бургазлийка Алия Казанджиева. Именно с този си фотос тя успя да спечели първото място в конкурса по случай 70-годишнината на Съвета на Европа. Снимката е озаглавена „Целувка за сбогом” и е запечатала момента на сбогуване между влюбена двойка младежи, които изразяват любовта си миг преди да се разделят.

„Идеята ми бе вдъхновена от личната история на персонажите. Момчето, което е във влака, е българин, живее в Америка и трябваше да си тръгва след седмица. Момичето, с което се целува, е неговата приятелка, която си остава в Бургас. Затова мисля, че този кадър докосна толкова много хора, защото всички успяха по някакъв начин да преживеят историята”, споделя фотографът пред вестник „Черноморски фар”.

Снимката „Целувка за сбогом“, с която Алия спечели първото място в категория „Моменти“

Допълва, че за нея спечелената награда е била изненада, тъй като не е била убедена в себе си, а и не обича да насилва нещата, които прави.

„Предположих, че ще спечеля, защото ми поискаха и други кадри, преди първата селекция в топ 10 и предусещах, че снимката е с положителен заряд. Не се учудвам за първото си място, но не съм го и очаквала, ако трябва да си призная”.

Самата тя започва да се занимава с фотография чисто любителски в пети клас, а от 10-и клас насам участва и по конкурси. Прави го да се развива, а не да печели награди. Възпитаничка е на фоторепортера на вестник "Черноморски фар" Борислав Пенков. Търси си различни теми, които да заснеме, и започва усилена работа върху тях.

„Постоянно участвам на конкурси. Казвала съм го и преди – за да имам такива победи, можете да си представите колко загуби имам зад гърба си. Това е просто опит”, казва още бургазлийката.

Фотографията е моето поприще, категорична е бургазлийката

Захваща се с тази професия, защото е човек на изкуството, а и осъзнава, че визуалният разказ е доста по-силен от вербалния. Допълва, че много й харесва фотографията като изкуство. Тя й идва отвътре и прави с лекота. Записала е втора специалност бакалавър „Фотография“ в Нов български университет в София. Преди това е завършила средното си образование в НЕГ „Гьоте“ в родния Бургас. Занимава се и с много други дейности, казва, че при тях полага доста повече усилия, за да се усъвършенства. „Докато фотографията си е моето нещо“, категорична е младата фотографка.

Много я вдъхновяват документалните фотографии тип „репортаж”, фоторазказите от екстремни места като военни конфликти или кризата в Близкия изток. Такива кадри вдъхновяват Алия изключително много, защото според нея трябва много смелост и голям късмет, за да уловиш подобен момент, който да покаже на зрителя нещо съществено.

„Човърка ме фактът, че тези места не са безопасни, че съм 21-годишно момиче и не мога да отида със скъпа техника на тези места. Човърка ме и че се случват тези ужасни неща на места, които са изключително красиви и с история. Но определено нещото, което е по силите ми и е на местно ниво, със сигурност е документалната фотография, това е тази, която най-много ми харесва“.

До момента има направени над 8000 кадъра. Последният от тях е заснет по време на двубоя от Първа лига между отборите на „Славия” и „Черно море” (Варна). Любимата й тематика за снимки са военните конфликти и документалната фотография.

С този кадър, заснет от бургазлийката в Лондон, тя също успя да завоюва първо място на конкурса за 70-годишнината на Съвета на Европа

Кадърът, който много иска да заснеме, но до момента не е успяла, е уловила нощното небе по начина, по който тя иска да го уловя – със звездите, със светлия път. Не съм намерила подходящо място. Знам начина, но не съм отделила време, за да го заснема. Все още обаче нямам любим свой фотос, защото съм доста критична към себе си, добавя Алия.

През годините е сменила две камери, които е закупила със свои средства. „Обективите също аз съм си ги купувала, пестяла съм от джобните. Сега събирам пари, започвам и да работя, съответно да си набавям допълнителна техника. Не снимам с изключително голямоформатни камери, не мога да си ги позволя. Снимам с такива, които са един клас над любителските. Камерата е само средство, фотографът е важен“, категорична е тя.

Като всеки фотограф и Алия е обиколила доста държави. Сред по-екзотичните страни, в които е била, са Южна Корея, Катар, Египет, Израел и Палестина. Предстои й другата седмица да пътува и до Германия. Споделя, че всички тези обиколки по света я правят щастлива, защото пътуването й е хоби и страст и се радва, че може да го съчетае с фотографията.

Извън фотографията любимите й занимания не са едно или две. Първата и специалност е бакалавър по „Анимационно кино“, рисува, откакто се помни и танцува, защото обожава да го прави. Обича и да чете за геополитически проблеми, което е нехарактерно за голяма част от съвременните български младежи. От военните конфликти най-любопитен й е този между Израел и Палестина.

„Доста литература съм чела по тази тема и съм разговаряла с местни хора относно конфликта между Палестина и Израел. Не взимам страна в него и най-много ме боли какво се случва там. Мнението ми все пак е, че и двете страни са прави и грешни в определени ситуации. Въпросът е да няма насилие. Това е моята цел, но не мога да отида и да кажа на двата народа да не правят това, което правят“, казва още Алия Казанджиева.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Скромно начало бележи почитта към светите братя в Бургас
Очаква ни слънчев ден с леки превалявания
Абитуриентка сбъдна мечтата си във време на пандемия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.