Любопитно
„Адидас“ изтегля маратонки от пазара, бургазлии изненадващо мълчаливи
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии останаха изненадващо мълчаливи от новината, че „Адидас“ изтегля своя марка маратонки от пазара. След обвинения в расизъм гигантът обяви, че изтегля от пазара своя марка чисто бели маратонки. Моделът е част от линия продукти на компанията, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история”, който се чества в няколко страни, включително и САЩ.

Подобна съдба сполетя и „Гучи”, която изтегли свой модел пуловер, който също бе заклеймен в социалните мрежи като расистки. Моделът маратонки на „Адидас” е част от линия, вдъхновена от Харлемския ренесанс през 20-те и 30-те години и е замислена в чест на Месеца на афроамериканската история. Той се отбелязва всеки февруари в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада и Холандия. Чисто белите маратонки обаче очаквано бяха буквално унищожени от критики в социалните мрежи, а „Адидас” ги изтегли веднага от пазара и поднесе извинение.

От години Бургас е свързван и е обект на шеги на темата „Адидас“. Всичко идва от това, че така наречените „бургаски батки“ обичат да носят всичко що е на известната марка – маратонки, анцузи, тениски, анораци и фланелки. Шеговито бе родена и марката „Бургасдидас“. Родният гений дори измисли и Фейсбук-героя „Adidas batka“, който редовно ръси бисери, свързани най-вече с манията по марката и мекия говор на бургазлии. Друг известен бургаски Фейсбук-герой преди време пък носеше задължително цял екип на „Адидас“. Това бе не кой да е, а Харабейшио – прототип на известния детектив от „От местопрестъплението: Маями“ Хорейшио.

Реакциите в социалните мрежи не закъсняха и шегите по адрес на Бургас последваха. Мнение взе и Емил Кошлуков. Той написа на стената си във Фейсбук следното:

„Добре де, вече втори ден всички пишат как „Адидас“ спират маратонките, а в Бургас - гробно мълчание, дето са най-тежко засегнати. Не е ли странно, че нямаме официална позиция на кмета и Общинския съвет? Бургазлии, не се страхувайте, излезте на протест, ние сме с вас!“.

Преди време майтапите на тема Бургас и „Адидас“ стигнаха и до авиолиниите. Неизвестен роден творец сложи прословутите три наклонени черти на марката на тялото на самолет.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цъфнала слива докара пролетта в Меден рудник
Съвременната Баба Марта: Правенето на мартеници е терапия
Днес е Месни заговезни, от утре се пости
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.