Избори 2019
75% от младите не разпознават фалшивите новини
TразмерT

Водачът на листата на ГЕРБ за евровота Мария Габриел бе на форум в Бургас по темата

 

Георги РУСИНОВ

Силвия ШАТЪРОВА

 

75% от младите хора не могат да разпознаят фалшивите новини. Това заяви на форум „Фалшивите новини и ценностите на цифровото общество“, провел се в Бургас еврокомисарят по цифровизация Мария Габриел. Водачът в листата на ГЕРБ за евровота запозна присъстващите с тенденциите и проблемите с фалшивите новини, както и плюсовете и минусите от цифровизацията. Българският еврокомисар постави гражданите в центъра на политиката. Нейна е заслугата за това общините в страната да имат безплатен WiFi. Габриел се пребори и за премахването на роуминга в Европейският съюз.

Модератор на форума бе друг кандидат за евродепутат бургаският депутат Ивелина Василева. Тя се изказа ласкаво за Габриел. Василева припомни и обявяването на Бургас за най-бързо развиващ се технологичен град, както и призът за IT гимназията. Според нея това са признания, че Бургас гледа напред. Преди да даде думата и на кмета Димитър Николов, който направи интересно разкритие (б.а. чети в карето), Василева обясни, че цифровото общество освен плюсове има и минуси и именно върху тях трябва да се фокусираме. А това са фалшивите новини.

„Трябва да си зададем въпросите: как да ограничим разпространението им, как до формираме култура у хората, как да помогнем медиите да не се превръщат в съучастник, къде е мястото на България в цифровото общество и как да утвърдим ценностите му“, добави Василева.

Кметът Димитър Николов също се изказа ласкаво за Мария Габриел.

„Упоритостта й винаги й помага да довежда нещата до край. Борбата с фалшивите новини става все по-голяма. Расте и информацията, която се обменя в интернет. Ако през 92-а тя е била едва 100 гигабайта, то през 2016-а тя е 26 800 гигабайта в секунда, а през 2020-а данните сочат, че ще е 110 000 гигабайта в секунда“, обясни той.

Градоначалникът добави и че според изследвания на специалисти на всеки 10 качени новини, 6 от тях се споделят без да се четат, освен заглавията им.

„Трябва да се борим с хилядите сайтове и фалшиви профили разпространяващи такива новини“, заключи той.

Когато взе думата Мария Габриел не пропусна да благодари за милите думи към нея и да заяви, че Бургас винаги й е бил на сърцето и й е давал много сила. Пътят за Европа минава през Бургас, посочи тя. Габриел добави и че е много горда със студенти от БСУ, които са гостували в Брюксел по време на информационната седмица.

„Цифровизацията не е бъдещето, то е вече тук и сега. Аз съм част от тези, които следят рисковете от нея и затова се радвам, че успях да убедя колегите си в Европарламента да сме с една по-различна визия. Ние изоставаме от САЩ и Китай и точно сега е моментът да се върнем като лидери“, посочи Габриел.

Като плюсове от цифровизацията тя определи отпадането на роуминга и сравнително намалените мобилни такси в страните членки на ЕС – 19 евроцента на минута и 6 евроцента за смс. Еврокомисарят отчете като плюс и намаленото ДДС при колетните пратки. Според нея обаче все още към страната ни има дискриминационно отношение спрямо поръчките. Цели 30% от отказаните поръчки на европейски фирми са само, защото идват от България, обясни тя.

Мария Габриел засегна и по-проблемната тема на форума – фалшивите новини. Тя държеше да направи важно уточнение какво не е фалшива новина, а именно незаконното съдържание. В този смисъл тя се похвали с успех подобно съдържание да няма право да стои на платформата, където е споделено повече от 1 час.

„Темата фалшиви новини не съществуваше преди да поема поста на еврокомисар. Фалшивите новини не винаги са незаконни. Фалшивата новина или дезинформацията има за цел да нанесе вреда. Иронията и сатирата трябва да останат, но нивата на фалшивите новини растат постоянно. 83% от гражданите на ЕС ги смятат за заплаха. Фалшивите новини и дезинформацията могат буквално да навредят, както бяха случаите с ваксините в Румъния“, обясни тя и даде за пример и за все по-чести публикации за чудотворни лекове срещу рак, което също е фалшива новина. Целта на подобни „публикации“ е т.нар. клик-байт. От всяко едно щракване на новината разпространителите им печелят.

Ботовете също представляват нарастващ проблем. Хората все по-рядко разбират, че комуникират с ботове, извършват транзакции с ботове и дават информация на такива. Проверителите на факти са нещо много важно в борбата с фалшивите новини и дезинформацията, посочи еврокомисарят. Това са експерти, които в рамките на няколко минути могат ясно да идентифицират първоизточника на информация, ясно да покажат, че става въпрос за дезинформация. Все повече от големите европейски медии назначават такива експерти.

Във връзка с всичко това Габриел обясни, че има поет ангажимент, в който й предоставят месечен мониторинг на всичко свързано с фалшивите новини. Тя се похвали, че от началото на годината по доброволно желание много компании, включително и „Гугъл“ са закрили над 100 000 фалшиви профила, като по брой най-много са били във Великобритания. Това разбира се не е изненада за никого, тъй като страстите около техния Брекзит достигнаха епически размери.

Тя все пак бе категорична, че дори и тези постигнати резултати не са достатъчни и ако доброволните мерки не дават добри резултати, то ще се наложи да се търсят законодателни промени.

Рискът за дезинформация и атаки с фалшиви новини противно на твърденията не идвал само от Русия, посочи Габриел. Данните събрани в ЕС показват, че над 30 държави от цял свят разпространяват фалшиви новини.

„Имаме система за ранно предупреждение, която вече дава резултати и ще покаже ефективността си и на тези избори“, каза Габриел.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
191 ще са секциите с машинно гласуване в Бургаска област
393 500 са бюлетините за областта
Пристигнаха бюлетините в РИК-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.