Крими
24 години затвор за убиец на несебърски хазартен бос
TразмерT

Михаил Станчев екзекутира с четири изстрела Коста Янков – Миджурина миналото лято

Ревнивецът опита да ликвидира причината за драмата – хубавата Симона

 

Георги РУСИНОВ

 

Делото за разстрела на хазартния бос Коста Николов – Миджурина от началото на миналото лято в Слънчев бряг, започна по същество. Стрелецът Михаил Станчев влезе безмълвен в съда и скри лицето си от журналистите. В кулоарите на Съдебна палата присъстваха близки и роднини от двете страни. Причината за разстрела – красивата Симона Тодорова, не се яви.

Случаят е от 2 юни 2018-а. Тогава ревнивецът Станчев екзекутира с 4 изстрела в главата Коста Николов, след което направи опит да убие и приятелката си – фаталната красавица Симона. Тя също бе простреляна в главата. Само навременната лекарска намеса на хирурзите от УМБАЛ-Бургас, които й извършиха животоспасяваща операция, е причината днес тя да е сред живите. Макар и физически възстановено, момичето почти сигурно ще страда от ментални проблеми до края на живота си. Все пак тя успя да проговори, макар и трудно, и да проходи.

Още в началото на разпоредителното заседание пред Окръжен съд – Бургас Станчев и защитникът му изявиха желание делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият за убийство и за опит за убийство призна вината си и всички факти в обвинителния акт. Майката, дъщерята и сестрата на Миджурина бяха конституирани като частни ищци и чрез адвокат Делян Димов предявиха иск за общо 350 000 лева кръвнина. Хубавата Симона също бе конституирана като частен ищец. Тя предяви иск за 70 000 лева.

Делото можеше да се развие много бързо и да приключи в рамките на 2 часа, но адвокат Димов настоя да бъдат разпитани свидетели, които да докажат близостта на роднините на убития с него. Съдебният състав даде няколко часа на защитника да намери свидетелите си, които да се явят в залата за разпит.

При подновяването на процеса стана ясно, че показания ще даде майката на дъщерята на разстреляния бос – Ивелина Йорданова. Тя разказа последствията от смъртта на Миджурина върху най-близките му роднини.

„Дъщеря ми беше в шок. Тя научи новината от интернет тогава. Разчиташе на него за всичко. Тъкмо я бяха приели в Софийския университет да учи „Право“. След смъртта му обаче тя прекъсна. Взимаше успокоителни, ходихме по психиатри – всички ние. Майка му живее сама в Нова Загора. Той се грижеше за нея, когато можеше ходеше при нея. Тя почти не е на себе си жената. Мисли си, че той е заминал някъде и ще се върне. Със сестра му също бяха в добри отношения. И за нея беше голям шок. Тази дата, 2-ри юни, обърна съдбата на много хора. Аз например едва ставам сутрин, но се държа само заради дъщеря ми“, разказа Йорданова.

След изслушването на свидетелката, съдът премина към изслушване на пледоариите на страните. Пръв говори представителят на държавното обвинение. В дългата пледоария бяха припомнени няколко интересни факта. Например, че във фаталната нощ, в колата имало още двама души – мъж и жена. От разстрела Коста Николов починал моментално. Три от куршумите били в главата, а четвъртият в шията. Веднага след това Михаил се обърнал към Симона и я прострелял почти от упор в слепоочието. След като паднала на земята, стрелял втори път, но не уцелил. Държавният обвинител посочи, че с действията си Михаил е застрашил живота и на останалите души в колата, както и на преминаващите наблизо хора и туристи. Прокурорът поиска от съда да му бъде наложена присъда „доживотен затвор“, но поради факта, че се признава за виновен, тя следва да бъде редуцирана на от 15 до 30 години затвор. Към това искане се присъедини и адвокатът на ищците.

Защитникът на Станчев - адвокат Красимир Кацарски от своя страна обясни, че клиентът му е действал под въздействието на афект – не физически, а от ревност.

„Симона му е казвала многократно, че не може да отказва на шефа си Коста Николов, който се отнасял по-специално с нея – купувал й подаръци, не й се карал като закъснявала, извеждал я по вечери. В същата вечер, тя му споделила, че ще излиза отново с шефа си на вечеря. Тогава той е изпаднал в някакво афектно състояние и е стрелял с пистолета“, обясни Кацарски.

Оръжието на престъплението е законно притежаваният от Михаил „Макаров“. Юристът поясни, че при втория изстрел, когато пропуска Симона, клиентът му е можел да я уцели, но явно по-скоро е решил да не го прави. Кацарски изтъкна и че Михаил е с чисто съдебно минало и още от самото начало е направил признания. Не е искал и веднъж за 13-те месеца, през които е в ареста да му бъде изменена мярката. Адвокатът поиска от съда намалена присъда от най-леката възможна 15 до 20 години. Според него никъде в обвинителния акт нямало доказателства, че клиентът му заслужава доживотен затвор.

След неколкочасово съвещание съдебния състав реши – 24 години затвор за Станчев. Присъдата той ще излежи при първоначален строг режим.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Окръжен съд - Бургас с подробни мотиви за прекратяване на делото за разрушената дюна
Атанас от Карнобат, който прегази братовчедка си на сватба, иска по-лека присъда
Жена падна в автобус, други две бяха блъснати докато пресичат
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.