Бургас
„1984“ на Оруел избра организаторът на протеста за „Хеликон“
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Джордж Оруел се оказа изборът на организатора на протеста в защита на сградата на книжарница „Хеликон“. Александра Абаджиева обясни пред наш репортер, че не случайно е избрала Оруел и именно тази му творба. В последните години все повече се говори, че британският писател е предвидил мрачното бъдеще на вида ни още през 1948, когато написва шедьовърът. Протестът бе под надслов „С книга в ръка - да опазим културната история на Бургас“.

„Смятам, че би било странно случайно да се поява с нея. Абсолютно тематично е и е една от любимите ми книги“, заяви тя.

Александра разказа, че я е провокирало общественото недоволство, което е забелязала в социалните мрежу.

„Много от хората писаха в коментари, че трябва протест, че трябва да се направи нещо, но никой не се зае със задачата. Реших, че защо да не съм аз. Реално обаче не бях подготвена за такова медийно внимание, радвам се, че това нещо се случи. Не очаквах в интерес на истината, че ще дойдат толкова много хора, но съм щастлива, че това е един от най-успешните протести в Бургас през последните години“, каза още организаторът на протеста.

Според нея изведнъж протестно настроените бургазлии, които иначе приемали всичко с наведени глави, се оказали катализаторът зад идването на министър Банов.

„Затова мисля, че беше привикан и министърът на културата и че ще има някакво разследване на самия казус. Иначе всичко щеше да се потули“, поясни тя.

Ако решението на комисията е отрицателно, Александра се надява, че протестите ще продължат.

„Да се нарека оптимист е силно казано. Бих се нарекла мечтател. С мечта създадох протеста и с мечта ще продължавам да действам по този въпрос, докато имам сили“, категорична е тя.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строги мерки срещу събиращите се по градинки в Бургас
Проверки в бургаски фирми показват, че спазват мерките за сигурност
В България мерките са много по-адекватни, твърди бургазлийка
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.