Айтос
15-годишен художник представя ПГСС „Златна нива" на национален конкурс
TразмерT

Мечтата на талантливия Емил Филипов е да стане учител по рисуване

Той е на 15 години и живее с баба си в айтоския квартал „Странджа". Никога не е ходил на уроци по рисуване, нито някой му е показвал как се композира рисувателното пространство например. Но у Емил Филипов вече личи талантът на самоук художник, опознал качествата на цветовете и формирал свой си начин за творческо себеизразяване. „Госпожата ми показва снимки от компютъра и аз ги рисувам", е краткият коментар на момчето за десетките прекрасни рисунки, които има в колекцията си на тази, иначе крехка възраст.

И показва две прекрасни икони на свети Трифон, които рисува в момента по правилата на националния конкурс на МОН за рисунка „Св. Трифон Зарезан" -  традиционна годишна надпревара, която се провежда в Сунгурларе. Разказва, че заедно с преподавателката Марушка Димитрова, на 14 февруари т.г. ще бъде на откриването на изложбата и ще очаква с нетърпение резултатите от класирането на творбите. Участвал е и в други конкурси - училищни, докато бил ученик в ОУ „Атанас Манчев" до седми клас. Но това ще е първата му национална изява, затова много се вълнува.

На клипче във Фейсбук видяхме как Емил рисува замък с маркери на дъската в междучасие, а после, на чина - с молив смело оформя контурите на икона. Това беше и причината да поискаме да се видим на живо с момчето, за да ви разкажем за него и за таланта му. Помогнаха ни преподавателите от ПГСС „Златна нива" Лидия Костадинова и Марушка Димитрова, за което им благодарим.

За първа година Емил учи в Професионалната гимназия по селска стопанство, през септември миналата година го записали в 8 „б“ клас, в специалността „Туризъм". Талантът му не останал скрит, четири месеца по-късно цялата гимназия знае, че Емил е най-добрият художник на училището. И сега, стимулиран от ръководството на гимназията, от преподавателите и съучениците си, ще участва в престижния национален конкурс.

Признава, че любимите му предмети са рисуване и физическо, а „по другите е добър". И в спорта е отличник - бил е номиниран за „Спортист на годината“ от Лекоатлетически клуб „Айтос", за успехите си в дисциплините дълъг скок и бягане. Негов учител и треньор е Димитър Маджаров.

За рисуването има изключителната подкрепа на своята класна Незиха Ахмед, на която вече е направил портрет - по снимка. Подкрепят го и родителите му, макар и от разстояние. Те, заедно с двете му сестрички, живеят и работят в Германия от няколко години. Баща му Филип рисувал, вероятно е наследил таланта от него. Подаръкът от родителите му за новогодишните празници тази година е огромен комплект с акрилни бои, които Емил с гордост показва и видимо много се радва.

Оказва се, цялото семейство на Емил има пиетет към изобразителното изкуство. И двете му сестри рисували. Едната, шестгодишна, му изпращала рисунките си по интернет, даже малката, едва на две години, вече искала лист и моливи, разказва Емил. Още не знае дали ще отиде при семейството си в Германия, но е убеден, че първо трябва да завърши средното си образование тук.

Емил рисува и в училище, и в къщи, винаги с желание сяда пред белия лист. Графики, портрети и пейзажи с молив и бои са ежедневните му занимания. Понякога, разбира се, не става - трябва му вдъхновение. Но когато то се случи, дарбата на това дете личи във всеки щрих, коментират преподавателите му.

Живее с баба си и дядо си, възпитано и скромно дете е, хвали го учителката Лидия Костадинова, която му преподава рисуване. „Не е необходимо да си специалист по изобразително изкуство, за да разбереш, че Емил има изключителен талант", казва още Костадинова, която също има природната дарба да рисува.

Обичал да рисува още в детската градина. Рисувал къщи и коли, и така до четвърти клас, когато първата класна открила таланта му. „Каза ми: Имаш талант, рисувай", спомня си момчето. През годините тази оценка го стопляла и стимулирала да развива заложбите си. Сега, в ПГСС „Златна нива", има „златна среда" и преподаватели, които вярват в него и ценят дарованието му. С тяхна подкрепа, за първи път ще рисува и натюрморт - за конкурса в Сунгурларе.

Мечтата на Емил е да стане учител по рисуване. Не художник, а учител по рисуване - за да учи другите да рисуват. Желаем на Емил успех на предстоящата изложба и на всяка следваща...

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
Всички пешеходни пътеки в Айтос с нови пътни знаци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.