Бургас
Зрелостниците от випуск „COVID-19“ ще броят до 12
TразмерT

Дона МИТЕВА

Пищните от емоционална гледна точка тържества на изпращането, придружени със специални ритуали, клетви и естествено, тоалети, тази година все още не е ясно как ще се случат. „Випуск 2020 изтегли късата клечка“, както казва една майка на абитуриент от Английската гимназия. Не само обаче за изпращането и баловете, които са лъскавата страна на медала, а и за втория учебен срок, за матурите, пък и за кандидатстването във висши училища. При тях всичко е различно – онлайн, от дистанция. Пандемията промени много неща, разруши стереотипи и постави предизвикателства.

След двадесет дни притеснения и нерви дали ще чуят последния школски звънец – все пак ще го има при определени условия.  Поколението, което посрещна пандемията и изостави класната стая насред учебната година, до последния момент не бе наясно дали трябва да се лиши и от най-емоционалния момент - традиционното изпращане, предаването на знамето и под каква форма ще се случат ритуалите.

Факт е, че краят на средното образование за Випуск 2020 ще изглежда по-различно. Вече и самите абитуриенти са разделени "За" и "Против" изпращането на живо. Еуфорията от това, че ще се съберат в училищните дворове спадна, особено като започнаха и онлайн изпращанията, които повечето от училищата вече правят.

Факт е, че Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката  изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година. Решението беше взето след среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на завършващите 12-и клас. 

         Има училища, където това е възможно, но има и такива, където това няма как да се случи“, категоричен е Константин Янков, който е преподавател в Професионалната гимназия по туризъм в Бургас и същевременно е синдикален лидер.

Голяма част от бургаските училища още не са насрочили дата, в която ще направят виртуалното или реално изпращане, което дава възможност да се реагира спрямо ситуацията.

Директорката на Немската гимназия Надежда Радева-Иванова припомни традицията, която има училището в последните години: в Летния театър  всеки клас да се представи със своя визитка и изпълнения. „Ако отворят Летния театър и има възможност, ще е хубаво това да се случи, защото подготовката за тази своеобразна продукция тече още от 15 септември. Това е най-емоционалният момент за младите хора. На бала – тоалети, суета, но се виждат помежду си и близките им, докато в Летния театър почти целият град се събира и им се радва“, допълва  Иванова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Морското ще си сътрудничи с Военноморското
АПИ: Шофьори, внимавайте на кръстовището за Българово
Скъсаните коленни връзки не са рядкост след месеци обездвижване
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.