Созопол
Жители на Атия скочиха срещу изграждането на депо за опасни отпадъци
TразмерT

Искат то да бъде преустроено на друго място

 

Георги РУСИНОВ

 

Жители на созополското село Атия изразиха недоволството си от започналото строителство на депо, в което ще се складират опасни битови отпадъци, а в последствие ще се транспортират до последващи площадки. Притеснението им идва основно от това, че въпросното депо се намира малко над 300 метра от квартал „Миньор“ в селото.

Днес те се събраха на среща пред Клуба на пенсионера в Атия, където заместник-кметът на Община Созопол Петя Чапевова и общинският еколог Мадлен Вълчева се срещнаха с тях. Представители на РИОСВ-Бургас липсваха. Срещата започна с въпроси на местните защо този проект не е бил обсъден с тях. От администрацията обаче им отговориха, че е имало обществено обсъждане и дори показаха протокол за това. Хората реагираха с това, че на него били присъствали 5-6 души и то от Черноморец, както и че е бил за друг проект - депо за строителни отпадъци. От администрацията отново им обясниха, че проектът е в землището на Черноморец и Атия няма такова.

Заради нежеланието си да се построи такова депо, местните се организират и съставят Инициативен комитет, който набързо събира 200 подписа на недоволните. Адвокат Драгомир Ошавков се съгласява да ги представлява про боно. Той също присъства на срещата и повдигна въпроса защо е избран точно този терен и дали оценката за въздействието на околната среда(ОВОС) е актуална. Мадлен Вълчева заяви, че ОВОС е допълнена, а не променена. Този терен пък бил избран, защото вече бил рекултивиран и за да не се налагало съсипването на друг. Тя добави и че когато са стартирали пилотните процедури вече е имало отредено за това депо, а ОВОС е от 2009-а.

Страстите взеха да се нажежават и хората от селото изобщо не дадоха възможност на присъстващата администрация да им обясни повече за проекта, чието споразумение е подписано на 21 април 2015-а от заместник-министъра Томислав Дончев, тогавашният еко-министър Ивелина Василева и посланикът на Швейцария Денис Кновбел. Той е по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество и е озаглавен „Изграждане на общински център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци на Община Созопол“.

Страховете на хората идват от научената от тях информация за проекта, а именно, че там ще се съхраняват киселини, живак, пестициди, отработени масла, бои и лакове и т.н. Присъстващата администрация се опита да им обясни, че няма нищо опасно в това и че тази част от депото е много малка. Отбелязано бе също и че тези отпадъци няма да се унищожават там и че само ще се съхраняват в 9 контейнера до последващото им транспортиране.

Хората обаче упорито твърдяха, че не желаят изграждането на депото над домовете им. Заговори се и за организирането на референдум. След много страсти адвокат Ошавков обобщи исканията на местните – спиране на строителството, получаване на нова екологична оценка, която включва и обществено обсъждане и ако хората решат, че не искат депото да се построи там, да се намери друг терен за това.

Друг наболял за жителите на селото проблем бяха и стари контейнери с отпадъци, които по думите им са там от 20 години. Мадлен Вълчева, както и заместник-кметът Чапевова обаче обещаха, че вече се работи по процеса на отстраняването им.

Друго важно уточнение в случая е, че до края на годината проектът трябва да бъде реализиран, за да се усвоят европейските пари. Бе намекнато, че той така или иначе ще се случи, ако не се спазят сроковете, но ще е за сметка на бюджета на Община Созопол.

До решение на тази среща така и не се стигна. От администрацията изявиха желание за провеждане на нова такава в по-нормални условия, а не на открито и при навдикване с местните. На нея те обещаха да поканят и представители на еко-министерството, които да успокоят тревогите на местните. Последните обаче останаха категорични, че са против изграждането на депото.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.