Бургас
Жена получи фалшива монета в бургаски магазин
TразмерT

Фалшива монета от 2 лв. беше дадена на клиентка в търговската мрежа в Бургас. Това е първи подобен сигнал в морския град. За „Тази сутрин” Гергана Димитрова разказа, че забелязва фалшификата, когато се прибрала у дома.

Потърпевшата сложила монетата, заедно с други, в касичка. Впечатление ? направил звукът, който монетата издала. При почукване на монетите се забелязва съществена разлика спрямо истинската монета.

Освен това когато отъркала фалшификата в ръката си, той оставил сива следа. Оцветяване на кожата не се случило при истинската монета.

От ОДМВР-Бургас заявиха, че до момента не е получаван такъв сигнал. Говорителят на дирекцията Цветелина Рандева поясни, че първият случай на фалшива двулевка е от 2016 г. в Нови пазар, като е възможно и в други градове да се появи фалшификатът. 

Освен това Рандева обясни, че истинската монета тежи 9 грама, а измамната изработка е значително по-лека. Има разлики и при изобразяването на Паисий Хилендарски на гърба.

Колекционерът Събин Попов подчерта, че оригиналната монета е двукомпонентна, докато фалшивата е съставена от един компонент, като вътрешната ? част е допълнително оцветявана. По думите му изпълнението на измамната монета е добро. 

Според Попов е безсмислено да се произвеждат подобни монети с цел печалба. Колекционерът смята, че това не е дело на професионален фалшификатор, а по-скоро опит, който да провери дали ще проработи фалшификатът.

 

Източник: bTV

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Полицията издирва този мъж, виждали ли сте го?
Строителната гимназия избра тазгодишните Баш майстори
За винетките: Бургаските села чакат глашатаи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.