Бизнес
Жалби в БАБХ заради конфискувани продукти на границата
TразмерT

Четири жалби има постъпили в регионалната служба по безопасност на храните в Бургас, срещу това защо не се позволява внасянето на месо, мляко, месни и млечни продукти от съседна Турция и тяхната конфискация на границата. „Едната от жалбите бе особено сърцераздирателна. Тя бе подписана от баща, който настояваше нашата служба да обясни на малкото му дете защо няма да яде качествения турски кашкавал и месото, което е купил от Турция“, разказа д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на БАБХ.

Във връзка с чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете, контролът за пренасяне на хранителни продукти, особено през външната ни граница, е силно завишен.

Експертите на Агенцията по храните конфискуват в момента по около 300 килограма продукти на месец. „Изненадващо е, но сега, когато лирата е толкова паднала и потокът на българи, които отиват на пазар в Турция е толкова голям, няма завишение на конфискуваните стоки“, обясни д-р Митев. По-скоро пикът е бил в средата на лятото и август, когато е имало завишение до 400 килограма на оставените на границата забранени за внасяне у нас продукти. Това увеличение експертите свързват по-скоро с прибирането на гастарбайтерите към Германия и Западна Европа, отколкото с алъш-вериша на нашенци със съседните градове от другата страна на границата.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
5 лева такса за заверка с „апостил“ ще събират областните администрации
От 1 април се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати
„Фрапорт България“ с нови партньори и дестинации през 2019 г.
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.