Регион
Застаряването на населението – предизвикателство пред социалните патронажи
TразмерT

С модернизация на базите и разработване на проекти

 все повече възрастни получават храна по домовете 

 

Ина ПЕТРОВА

          Застаряването на населението е сериозен проблем, който цъка като бомба със закъснител. Очаква се у нас до 2050 г. относителният брой на хората на възраст над 60 години да надхвърли 30% от цялото население. Експертите отсега предупреждават, че случи ли се това в дадена страна, са застрашени всички социални системи, работата им става изключително трудна и те започват да се разпадат.

          Как социалните патронажи поемат предизвикателството – успяват ли да подсигурят с храна в домовете всички нуждаещи се възрастни, самотни и трудноподвижни хора, стигат ли до всички села, модернизирани ли са базите им и какви са визиите им занапред? Тези и други въпроси отправихме към няколко общински социални патронажа в Бургаска област.

          От капацитет 210 души, през последната година и половина Домашният патронаж в община Карнобат вече обслужва 400 души. „Разполагаме с нов автомобилен парк – ползваме три нови автомобила, има проект за още един нов тази година. По спечелен европроект разширихме кухненската част, така че всичките ни уреди са нови“, сподели за „Черноморски фар“ Ганка Павлова - управител на Домашен социален патронаж – Карнобат. Всички тези инвестиции позволяват чаканото от мнозина увеличение на капацитета на звеното, така че да се обслужат повече възрастни. С днешна дата то вече е факт. Обхванати са всички желаещи. Но само допреди няколко години хора в нужда са принудени да чакат. „За да влезе нов човек трябваше може би година време. Просто нямаше места“, спомнят си местните. „Сега записваме и веднага започваме разнос“, казват от Социалния патронаж. Признават, че тогава кухнята е била малка, автомобилите – недостатъчно. Сега всичко това е претърпяло тотална промяна. „Работим с пълна сила. Имаме и обществена трапезария, която от 10 години не сме спирали. Когато няма финансиране, обезпечаването се осигурява от общината и от спонсори. Продължаваме и в летните месеци да храним хората, които са около 40 души“, казва Павлова.

          Освен местните в Карнобат, Социалният патронаж доставя храна и в две от селата в общината – Искра и Крумово градище. Стремежът на управата е да се обхванат повече села. Точно затова щели да помогнат новите автомобили, които ще бъдат насочени за обслужването им. Заради драстичното увеличение на капацитета, сега в Патронажа подсилват мощността на електричеството. „400 души ни е капацитетът, но винаги можем да поемем още. Никого няма да върнем“, категорична е Ганка Павлова. 

          В община Средец Домашният социален патронаж храни 210 души. Освен в града, колите на звеното доставят храна на възрастни хора в осем от селата на  общината. „Имаме свободни места. Капацитетът ни е за 250 души. Всеки, който подаде заявление, на следващия ден вече е включен в услугата“, посочва Райна Миларева, управител на Домашния социален патронаж в Средец. И тук наблягат на проектите, за да модернизират базите. След като спечелили проект по Фонда за социална закрила, лятото получили ново кухненско оборудване – професионални фурни, професионална картофобелачка,  зеленчукорезачка.

          Отделно в общината работят по програмата „Топъл обяд“ 2016-2019. В кухнята, освен за патронираните, всеки ден готвят за още 80 човека по фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица. Стартът на програмата е даден в началото на 2016 г., първоначално за 70 лица. От 1 май т. г. целевата група нараства на 80 души. Срокът също претърпява корекция – вместо да приключи до септември 2017 г., обядът е гарантиран до 31 декември 2019 година. „Той включва супа, обяд и един хляб на ден, който уязвимите групи получават от понеделник до петък. Стойността на един храноден е 2,50 лв., като при реализирана икономия се дава и десерт. Храната от патронажа пък се доставя и в събота, но без десерти. Потребителите сами се отказаха, съобразявайки се с доходите си“, обяснява Миларева.

          Ястията от патронажа струват на потребителите реално изразходеното, като сумите варират около 60 лв. на месец. Възрастните обикновено разпределят менюто за деня. Така, на практика с патронажа те почти изцяло решават проблема с храната за седмицата.

          Социалната услуга могат да ползват възрастните хора в пенсионна възраст, самотно живеещи лица, с ТЕЛК-ови заболявания, обслужват се дори деца. „Стремим се максимално да улесним хората, които се нуждаят от тази помощ. Това обикновено са трудноподвижни, самотни хора. Прилагаме и съпътстващи мерки за намаляване на социалното изключване, индивидуално и групово консултиране, подпомагане в дома“, споделя Миларева. Освен на място в домовете, Социалният патронаж в Средец ползва и модерни начини за комуникация със своите потребители. От няколко години звеното има собствена фейсбук-страница, в която обявява менюто, публикува интересни материали и поздрави. Въпреки възрастта си, немалко са потребителите, които ползват интернет и имат профили в социалната мрежа. „Да, така е, защото имаме отзиви от тях в страницата. Следят ни“, доволна е Миларева.

          В община Бургас услугите на Социалния патронаж също са много добре развити. 30 са първите потребители, които получават топла храна в дома си. Това се случва в далечната есен на 1975 година. През 1982 година капацитетът достига  260 места, обслужвани от 3 лекотоварни стари автомобила. 5 години по-късно Домашният социален патронаж се сдобива със собствена кухня на ул. „Иван Богоров” № 20. Разширяването на патронажа в годините продължава, като се  включват все повече села и квартали. „Преди няколко години количеството храна, необходима за потребителите, превиши капацитета на кухнята. Така  започва и се реализира изграждането на нова кухня, където да се приготвя храната, тъй като потребителите се увеличаваха, увеличиха се и социалните заведения, на които предоставяхме храна. Започна и програмата „Обществена трапезария”, която също затрудни приготвянето на храна в съществуващата кухня“, поясняват от звеното.  Новата кухня е в сградата на общинска фирма „Хляб и хлебни изделия“ и е обзаведена с нови съвременни съоръжения и с възможности за производство на храна за 2000 човека. Със съдействието на Общината поетапно са закупени 10 нови автомобила за разнос. „Тези автомобили, разпределени в десет района, всеки ден, натоварени с приготвената храна, достигат на точното място в точното време при нашите потребители“, обясняват от социалното звено. Сега е обявена нова обществена поръчка за нови три товарни автомобила, които ще обслужват нуждите както на Патронажа, така и на Детската кухня и на Дома за възрастни хора „Цвета и Анка Върбанови“. Към момента потребителите в община Бургас, които разчитат на топла храна в дома си, са 850 души. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ветровито и студено през новата седмица
Коледни бонуси ще има в 70% от българските фирми
Рекорден ръст на чуждите туристи това лято
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.