Бизнес
Засилени проверки на предлаганата риба преди Никулден
TразмерT

Започнаха засилени проверки от страна на експертите от Агенцията по храните на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. Тематичните проверки за Никулден са свързани с интензивното предлагане и търсене на храни за празника и се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, обясниха от пресцентъра на БАБХ. Тези интензивни проверки ще продължат и ден след празника на Николай Чудотворец.

Обект на засиления контрол са документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сграден фонд и оборудване със законодателството за храните.

            Специално внимание ще се обръща  на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

За първите часове на проверката от пресцентъра в столицата нямаха информация  за нарушение в Бургас.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Община Бургас финансира с 340 000 лева нискотарифни полети
В ход е изграждането на Промишлена зона Юг
Слагат на тезгяха тузарски комплекс край Несебър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.