Бизнес
Защо мразим хората, от които ни зависи хляба?
TразмерT

Силвия ШАТЪРОВА      

Та за едни три дни, които нарушиха спокойствието ни на местни хора или туземци, на разглезени, мрънкащи и капризни жители на Южното Черноморие са думите ми.

В неделя след три почивни дни тапи блокираха основните пътни артерии по Южното Черноморие в посоките от Царево до изхода на АМ „Тракия“ и от Поморие отново за изхода на „Тракия“, както и част от самата магистрала в посока София. Опашки от колони заради леки катастрофи, лек дъждец и неползване на обходни пътища, както и липсата на адекватната намеса на Пътна полиция.

Обичайните статуси във Фейсбук  за онези, дошли да си оставят парите три дни тук - по нашите курорти, а не турски и гръцки, бяха в стил местен криворазбран шовинизъм: „Провинцията се изнася!“, „Най-накрая да си тръгнат да си отдъхнем“, „Аууу, напастта си тръгна“, „Дано това да е последният подобен уикенд!“. Да, може и да е последният, но след него идва дълга зима, в която ще се разхождаме по пътни артерии и по улици сами и необезпокоявани от „тези гадни и нахални туристи“, по вашите думи, уважаеми!

А и бързо забравихте плача и снимките с празни шезлонги през юни и  кампаниите „Аз избирам българското море!“, както и усилията на институции и още куп отговорни фактори в туризма  да дойдат българите тук. Е, дойдоха, но сега решихме, че ни развалят спокойствието. И не се сърдете, че догодина пак ще тръгнат към едни други южни дестинации, където няма да ги гледат като натрапници и навлеци. И затова руснаци и българи ще предпочитат Гърция и Турция, защото там няма да чуете и да видите подобни реакции от местните хора, не че те не са по-малко шовинисти.

Странно, само тук мразим и ненавиждаме онези - туристите, от които  зависи хляба и съществуването на жителите на голяма част от региона през останалите 10 месеца на годината. Защото туристите са тук едва 50 дни, не повече и би следвало да търпим висока музика, фестивали и  да! - задръствания и леки неприятности, но пък се издържаме от тях. А за тапите виновни не са т.нар. пришълци, а Пътна полиция, която уж беше направила суперорганизация за движението през трите почивни дни - видя се каква!

Така и никой пътен полицаи не помогна  хаосът да е по-малък в кръговите движения на „Мираж“ и на „Метро“, както и по-бързо отстраняване на последиците при малките катастрофи по трасето от Созопол. Патрулките само регистрираха ситуацията.

А, в края - едно лично впечатление, сигурно всички сме били в ролята на туристи и ни е гот, когато ни четкат като такива.

Та в подобни ситуации се сещам за един обикновен човечец-италианец в Албаробело, *Пулия*, който даваше път на разсеяни туристи и ги оставаше да се снимат пред къщата му в града на Юнеско с думите: „Туристите преди всичко, вие сте важни, за вас правим всичко!“ и то без лицемерие и поза.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
През ноември 2019: Най-много руснаци са преспали в местата за настаняване в бургаско
Хижа „Тополица“ вече е частна държавна собственост
Работа от дома - от дистрибутори до творци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.