Бизнес
Зърнопроизводителите от „Маркели“ зажънаха с най-големия комбайн в света
TразмерT

Дона МИТЕВА

Първи в региона зажънаха тази година от регионалния клон на националната асоциация на зърнопроизводителите „Маркели“. Над сто души се събраха в землището на зърнопроизводителя Здравко Сивов в село Вълчин.  Той обработва над 10 хиляди декара земя. Сред гостите бяха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Камено Жельо Вардунски, Лидия Станкова, директор на Областна служба земеделие и гори, Ваня Зунева, директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, фермери от Карнобат, Камено, Сунгурларе, Айтос и Бургас.

Първи със сърпове и паламарки в ечемика влязоха жените от фолклорната формация при читалището на село Чубра. Те изпълниха стародавния ритуал по зажъване. Първите стръкове ечемик сплетоха в така наречената „брада“, която предадоха на собственика на нивата Здравко Сивов. След това дойде ред и на техниката. Символично в нивата влезе и най-голямата комбайна, съществуваща в света. Тя е от марката „Кейс“ и бе осигурена от спонсори, специално за  тържеството.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха от Танцова формация „Йована“ от село Черни връх и народната певица Катя Георгиев.

„Надяваме се тази година реколтата да е поне малко по-добра от миналогодишната както като качество, така и като добиви. Макар да сме на ясно, че метеорологичната обстановка също бе много сложна. Очакваме цените  на ечемика и пшеницата да са малко по-ниски“, коментира Илия Проданов, председател на регионалния клон на съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ и зам. председател на националната структура.

Очакваните цени на ечемика и пшеницата за тази година са около 300 лева за тон. Да припомним, че миналата година пшеницата стигна цена от 360 лв. за тон.

Домакини и гости си пожелаха берекет, здраве и добро време, за  да приберат реколтата. Активната жътвена кампания се очаква да започне другата седмица.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.