Бизнес
Заради нови санкции: Очаква се скок в цената на „Гражданска отговорност“
TразмерT

213 милиона лева е загубата за 2018-а

 

Георги РУСИНОВ

 

Граждани са създали онлайн петиция срещу новото увеличение на „Гражданска отговорност“, което се очаква да стане факт. Според недоволните през последните години цената й е достигнала до размери, несъответстващи на заплатите в България. Само през изминалата 2018-а тя бе увеличена с 50%, като в момента размерът й е между 250 и 300 лева в зависимост от населеното място. Хората са притеснени, че новото увеличение се задава, заради фирми, неизплащащи щети в чужбина и произхождащите от това глоби за страната ни.

„Всичко това допринася за влошаващото се и без това финансово положение на българина и в комбинация с други управленски нелепици и откровени кражби изправя родните домакинства пред въпроса дали можем да си позволим елементарни удобства“, посочват те.

Притесненията им са подкрепени от факти, съобщени по време на среща на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) с медии, провела се миналата седмица. Очаквано, най-оживени дискусии предизвика темата за застраховка „Гражданска отговорност“. Светла Несторова, Костантин Велев и Кирил Бошов коментираха множество въпроси на журналистите. Беше посочено, че ръстът на премийния приход по „Гражданска отговорност“ през 2018-а е значителен. Нарастването спрямо предишната година е с 42% - до 936 милиона лева. От АБЗ посочиха, че редица фактори са оказали влияние върху този резултат - препоръките на регулатора за коригиране нивата на резервите по „Гражданска отговорност“, решението на Висшия административен съд за разширяване на кръга лица, имащи право на обезщетение при смърт от ПТП, отнемането на лиценза на „Олимпик“. Въпреки това „Гражданска отговорност“ е на сериозна загуба - с 213 милиона лева. Пътят към стабилизиране на резултатите минава през корекция на поведението на пътя, чрез бонус-малус система, както и през постигането на една по-устойчива съдебна практика, категорични бяха застрахователите.

Една от причините за новото поскъпване са мерките, които трябва те да предприемат, след като от края на 2018-а страната ни бе поставена под мониторинг по системата „Зелена карта“ заради системно неплащане от страна на определени компании на щети от катастрофи с наши автомобили в чужбина, пише вестник „Сега“.

Българското бюро „Зелена карта“ бе наказано да внесе гаранция, както и да сключи презастрахователен договор за целия пазар. Гаранцията е от 5 милиона евро, съобщиха от АБЗ. Оттам засега отказват да посочат стойността на презастрахователния договор, чието сключване било на финала. Допълнителните разходи, които трябва да направят компаниите заради това презастраховане, обаче неминуемо ще повишат цената на полицата.

В началото на миналата година международното бюро „Зелена карта“ поиска от родните застрахователи извънреден депозит гаранция от 4 милиона евро. Причината отново бе неизплатени обезщетения за катастрофи в чужбина. Тогава скокът в цената на „Гражданска отговорност“ бе средно с 12 лева.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.