Бизнес
Заради фалитите на туроператори: От бранша искат мощно държавно рамо
TразмерT

Дона МИТЕВА

В Боровец на 19 ноември ще се проведе извънреден Национален съвет по туризъм, организиран от Министерство на туризма. „Планира се да се организира широка дискусия по въпроси и предложения от туристическия бранш, засягащи защитата на икономическите интереси на българските хотелиери и туроператори, свързани с обявения фалит на британския туроператор „Томас Кук“ и последвалите го производства по неплатежоспособност или поставяне под специален надзор на дъщерните му фирми“, обясни Соня Енилова, председател на Бургаска регионална туристическа асоциация (БРТА).

Дияна Колчева, председател на СНЦ „Клуб на  хотелиера Несебър“, е категорична, че тя и нейни колеги, въпреки че нямат покана за тази среща, със сигурност ще отидат в Боровец и ще поставят отново на вниманието на присъстващите  предложенията, които преди време изпратиха до  министър-председателя Бойко Борисов във връзка с фалитите. „До момента нямаме никакъв отговор от Борисов, нито от ресорното министерство, затова ще отидем, вероятно неканени, на срещата и ще споделим предложенията си отново“, категорична е Колчева.

Мерките, които от СНЦ „Клуб на  хотелиера Несебър“ предлагат да бъдат предприети за подпомагане  на родните хотелиери, потърпевши от фалитите на „Томас Кук“ и „Астрал Холидейз“, са  за договаряне с БНБ и с целия банков сектор в страната на нисколихвени банкови кредити с нива от 0.8 – 1.5%. Освобождаване от ДДС на всички фактури на двете фалирали фирми. Освобождаване от корпоративен данък  на всички неполучени суми от фалиралите туроператори, както и освобождаване от туристически данък  посрещнатите от наши фирми туристи на „Астрал Холидейз“ и „Томас Кук“.

За спасяването на следващия летен туристически сезон от сдружението  предлагат  да бъде намалено ДДС-то в туризма от 9% на 5%. Също така да бъдат намалени с 2/3 летищните такси за кацания  на нискотарифните компании на двете черноморски летища – Бургас и Варна, също така на тях да бъде създадена организация за получаване на Шенгенски визи, както  това се случва в Гърция и Кипър. Иска се още да има субсидиране на чартърните полети към България. Хотелиерите настояват също и  за намаляване на цените на шезлонги и чадъри, за да се привлекат повече българи в курортите.

Дали нещо от предложените мерки ще бъде реализирано от държавата предстои тепърва да се види. Факт е, че фалитите водят след себе си междуфирмена здлъжнялост и будят въпроси за оцеляване на други фирми от бранша и не само.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.