Бизнес
Заради чумата: Запечатаха и недействаща кланица
TразмерT

Дона МИТЕВА

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Георги Митев, заедно със свои колеги запечатаха двора на единствената  на територията на бургаска област кланица, която се намира в село Русокастро. Тя е недействаща. Кланицата е заличена от регистъра по желание на оператгора на 8 април тази година. „Запечатването се предприема с цел да сме сигурни, че няма да се извършва нелегално клане на животни там“, категоричен е д-р Митев.

Националната епизоотична комисия взе решение кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от  ветеринарен лекар и военна полиция.  Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. У нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине.

До 5 август е срока на частните стопани, които отглеждат прасета в така наречения „заден двор“ или за собствена консумация и подпомагане на семейството с месо, да заколят животните си в 20 километровите зони около трите свинекомплекса, които са на територията на бургаска област. Свинекомплексите се намират в Ахелой, Зимен и Крумово градище.

„Повечето от стопаните реагират нормално, всички следят какво става в Северна България. Разбира се, има и такива, които не са съгласни. Но за целта има издадена заповед на областния управител, която трябва да бъде спазена“, обясни д-р Митев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.