Бизнес
Заради чумата по овцете без призове за животновъди тази година
TразмерT

Областна експертна комисия по животновъдство към Областна дирекция Земеделие за първи път тази година не присъди наградите „Животновъд на годината“ и не раздаде традиционните статуетки Бик“-символ на победата, силата, на дълголетието и стабилността. За шест поредни години браншът отличаваше най-добрите овцевъди, говедовъди, пчелари. „Тази година обаче заради чумата по дребните животни в Бургаска област работна група реши да не се присъждат статуетките“, заяви директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Лидия Станкова. Епизоотичната ситуация в областта е тревожна заради чумата и инфлуенцата.  От октомври 2018 година е забранена търговията и придвижването на дребни животни, а суровото мляко може да се разпространява само на територията на общините. Болестите и мерките удариха животновъдството през тази година.

Вместо номинации и награди браншът реши да отличи най-достойният сред него. Това е човекът, който постави на други основи пчеларството, превърна се в негова емблема,  създаде първият музей по пчеларство на Балканския полуостров, първият фестивал на меда в Несебър и написа четири книги, постави основите на пчеларството като туризъм в своя пчелин край Несебър-доайенът на пчеларите в национален мащаб -Киро Киров или както всички го знаят Бай Киро от Несебър. „Той постави европейския стандарт по маркетинг в българското печалство. Поведе пчеларите по изложения и знае какво значение има опаковката.  Подарява по едно бурканче мед на децата в детските градини на несебър, включи се в инициативата „Медена закуска“, заяви в специална презентация д-р Галина Петрова, секретар на Областната експертна комисия. След като е получил купища награди и отличия от Областна служба Земеделие  изненадаха бай Киро  с маслен негов протрет. „Аз съм един обикновен човек като вас!“, обърна се към животновъдите развълнуван Бай Киро.

За седми път животновъдите  се събраха на работна среща, за да отчетат извършеното през годината. Срещата уважиха Вълчо Чолаков-областен управител на Бургаска област, зам.-кметът на Община Бургас -Чанка Коралска, Силвия Василева-директор Дирекция „Животновъдство“ в Министерство на земеделието и храните. Според нея тенденциите за областта и през следващите  години ще бъдат повишаване броя на овцете, като освен млекодайни, ще се завиши и процентът на  месодайните, увеличаване на пчеларството и повишаване на средната продуктивност на животновъдството заради увеличената земеделската площ.


Обликът на нашата област се определя не само от туризъм и нефтопреработка, но и от земеделието, заяви от своя страна пред присъстващите Лидия Станкова-директор на ОД „Земеделие“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.