Созопол
Започват проверки в Черноморец заради жалбата на граждани
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

Проверки започват в Черноморец от министерства във връзка с изпратена от жители на градчето жалба. Както „Черноморски фар“ писа, в нея 340-те подписали се поставят въпроса за замърсяването на Централния плаж и угрозата от сриване на туризма след изграждането на новото пристанище. От Министерски съвет вече има отговор. От там се разпорежда да бъде направена „обстойна проверка по настоящото изложение, съобразно предоставената Ви компетентност“. Писмото от администрацията на Министерски съвет е изпратено до министерствата на регионалното развитие и благоустройството, до това на туризма и до екоминистерството. Освен това копия има до областния управител Вълчо Чолаков, до кмета на Созопол Панайот Рейзи и до вносителите на жалбата.

Да припомним, че в жалбата  пространно се описва как  с изграждането на новото рибарско пристанище са започнали необратими процеси, нарушаващи бреговата ивица от една страна, и затлачващи Централния плаж, от друга.

„Централният плаж, който е най-посещаван и от местните хора, и от туристите, вече е не само неприятен, заради боклуците и тинята, която се е образувала там, но и опасен заради бактериите, които причиняват стомашно-чревни разстройства на ползващите плажа. Липсата на движение на водата (тъй като новият кей спира циркулацията на морската вода) и наличието на сладка вода, която се излива точно в средата на плажната ивица, са предпоставка за развитието на бактерията „Ешерихия коли“. През това лято много от плажуващите, които се осмелиха да ползват Централния плаж, бяха заразени с тази бактерия и получиха симптомите - стомашни болки, гадене, повръщане. Особено тежко се проявяват при децата“, се посочва в жалбата и се предполага, че туристите, които са били предходното лято гости на градчето, повече няма да се върнат. Поставени са още въпроси за разбити улици по време на строителството на пристанището, а също така и за водопроводната и канализационната мрежа на селището.

Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви готовността си пред репортер на вестника да съдейства на всички органи при проверката им. По негово становище част от описаното в жалбата не отговаря на истината.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.