Айтос
Започна строежът на паметника на загиналите във войните
TразмерT

На 1 август поставят основите, в Айтос пристига скулпторът Христо Митев

 

На 31 юли 2019 г. започна строителството на паметник на загиналите във войните граждани на Айтос. За Инициативния комитет "Воинска памет" и за айтозлии моментът беше исторически.

Както «Народен приятел“ неведнъж ви информира, идеята за монумент на загиналите на фронта айтоски граждани е от един век. За паметника, който се гради, в Айтос се е заговорило веднага след края на Първата световна война. И така, след всяка война и 75 години след това, до началото на месец март 2019 година, когато Инициативен комитет "Воинска памет" подхвана идеята, с готовност да я доведе до край.

Кметът Васил Едрев застана зад комитета, той пък събра над 700 подписа от айтозлии, които с желание подкрепиха инициативата. В края на месец май тази година, в качеството си на заинтересована страна, Общинският съвет в Айтос даде съгласие «да бъде допуснато разработването на проект за изграждане на Паметник на загиналите във войните от град Айтос върху поземлен имот общинска собственост, в кв. 119 В" в града - на мястото на паметната плоча, в градинката пред сградата на Община Айтос.

Общинските съветници с пълно единодушие гласуваха предложението на ИК „Воинска памет" - Айтос. Всички политически сили, представени в местния парламент, изразиха пълната си подкрепа за изграждането на паметника - ДПС, БСП, ГЕРБ, БДЦ, РБ, включително и тримата независими съветници.

Освен гражданската подписка в подкрепа на идеята, членовете на ИК представиха на заседанието на Съвета идеен проект, мотиви за изграждане на паметника, протоколи от заседанията на ръководството и набирателната банкова сметка, по която се събират средства за градежа.

Ръководството на Инициативния комитет „Воинска памет" е с председател Иван Иларев - началник на Военен клуб - Айтос, и членове - Енвер Халил - бизнесмен, Ончо Ончев - председател на Съюза на запасните офицери и сержанти,  Атанас Атанасов - председател на Общинския комитет „Васил Левски" - Айтос, о.р. подполк. Йотко Йотов, Ангел Гугучков, Кольо Колев и Владимир Димитров.

Комитетските хора бяха първите, които внесоха средства в дарителската сметка. А от представените документи стана ясно, че върху паметника ще бъдат изработени общо 3752 букви - имената на загиналите воини от Айтос. Общата стойност на разходите е в размер на 25 хиляди лева. Участниците в строителството на паметника заявиха, че ще дарят труд и материали за реализиране на идеята, така че стойността на монумента ще е значително по-ниска.

Мотивите са отдавна известни - „дълголетната мечта на поколения айтозлии за построяването на паметника, който да съхрани паметта за подвига на 180 достойни синове на град Айтос, които вече 100 години чакат признание".

В идейния проект са заложени специални символи - орел - символ на града, орден за храброст - символ на воинската доблест и чест, и словата на Вазов - „Българио, за тебе те умряха....".

Днес, на 1 август, в Айтос ще бъде и скулптора Христо Митев. 120-тонен кран ще постави тежката основа на паметника, за да започне истинският градеж.

Чрез „Народен приятел“, Инициативният комитет поднася искрената си благодарност към Общински съвет - Айтос и към кмета Васил Едрев за решението и подкрепата, за съпричастността, съдействието и изразеното желание на местната законодателна и изпълнителна власт, да подпомагат до край реализирането на родолюбивата идея.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фотоспомен подари на акушерки и гинеколози кметът Едрев
Вдигнаха новата църква в Дрянковец
Веселин Казаков:На подводница "Надежда" се роди идеята за „Desant KzK"
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.