Бургас
Започна подмяна на контейнерите за отпадъци в Бургас
TразмерT

В Бургас започна подмяната на контейнерите за отпадъци. Новите контейнери в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ първоначално не бяха разпознати от местните жители за какво служат. Причината за това е, че на тях липсваше обозначение, което да поясни на хората, че там те трябва да изхвърлят смесени битови отпадъци.

Първоначално някои от новите контейнери в Меден рудник не бяха брандирани 

Проверка на вестник „Черноморски фар“ показа, че от Община Бургас вече са сложили необходимите разяснителни надписи, които да ориентират гражданите за функцията на новите придобивки. В тях е забранено да се изхвърлят следните отпадъци: за рециклиране, строителни, растителни, едрогабаритни, дрехи, както и опасни предмети и течности.

През първите дни, докато разберат за новите контейнери, не бяха малко хората в Меден рудник, които оставяха своите боклуци отвън предназначените за това места. Сега обаче всичко е почистено и този проблем към момента е решен.

От сметосъбиращата фирма призовават жителите да не изхвърлят боклуците си насипно, а само в торбичка.

Както преди дни писа „Черноморски фар“, от септември започна поетапна подмяна на съдовете за сметосъбиране. Старите съдове ще се подменят с нови по-високи от досегашните, като целта е да се предотврати пръскането на отпадъка.

Софийската фирма „Нелсен - чистота" ЕООД ще чисти Бургас и общината през следващите пет години. Тя спечели обявената от Община Бургас обществена поръчка, чиято стойност бе 65 250 000 лева без ДДС. Като максималната стойност на договора не може да надхвърля сумата от 78 000 000 лева за целия период.

От софийската фирма са предложили ценова оферта в размер на 64 934 411 лева с ДДС. За събиране и транспортиране на отпадъците до съоръженията за третиране е дадена цена от 35 177 125 лева без ДДС. За почистване и поддържане на чистотата на обществени места - 19 249 226,74 лева без ДДС. За зимно поддържане - 4 604 930,63 лева без ДДС.

До избора на нова фирма се стигна, след като договорът с консорциума „Титан" приключи. Поръчката бе обявена в края на миналата година, но до сключване на договора с избрания изпълнител се стигна в средата на април.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Полицията издирва този мъж, виждали ли сте го?
Строителната гимназия избра тазгодишните Баш майстори
За винетките: Бургаските села чакат глашатаи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.