Крими
Запечатаха РН ТВ по сигнал на две национални телевизии
TразмерT

Излъчвали без тяхно съгласие материали чрез мобилно приложение

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургаската прокуратура запечата РН ТВ по сигнал на две национални телевизии. Това съобщи на брифинг прокурор Йовита Григорова. Тя обясни, че още през 2018-а в Районна прокуратура – Бургас са постъпили множество сигнали от двете телевизии и физически лица за това, че през мобилни приложения на телевизията са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и средни права, множество телевизионни програми без необходимото съгласие на националните телевизии.

„От тогава са извършени множество проверки от наблюдаващите прокурори със съдействието на служители от сектор „Киберсигурност“ към ГДБОП – София. В края на септември е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.172, ал.1 от НК – престъпление против притежавана интелектуална собственост“, обясни Григорова.

Тя добави, че предвид продължавана престъпна дейност и след надлежно разрешение на Районен съд – Бургас е преминато към незабавно преустановяване на тази дейност и са извършени действия по претърсване и изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации от централния офис и абонатна станция на РН.

По-рано днес се проведе акция срещу кабеларката, чийто офис бе щурмуван от жандармерия, полиция и служители на ГДБОП. Подобни акции имаше в още четири града в страната.

„Действията са извършени под наблюдението на прокурор от Районна прокуратура – Бургас, както и служители от „Киберсигурност“ към ГДБОП и логистичната подкрепа на Европол, НАП и комисията за регулиране на съобщенията. В случая се касае за драстично нарушение на авторските и сродните права на националните телевизии. Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева“, обясни държавният обвинител.

Григорова добави, че тепърва предстоят назначаването на експертизи, които да посочат колко точно са щетите като в по-тежък случай обвинението може да се промени и в по-тежко – затвор от 1 до 6 години и парична глоба.

В момента в офиса на телевизията продължават да се извършват огледи и претърсвания. С повече информация по казуса ще излязат утре от 11 часа на брифинг в София.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Акция: Разбиха група за трафик на работници
17 години затвор за Атанас, прегазил до смърт братовчедка си в Карнобат
Пребилият до смърт сестра си Борислав се размина с условна
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.